Marisa Blanes, el CAEHA i Francesc Bernàcer, Premis 9 d’Octubre 2021

Està previst que el format de l'acte de lliurament es mantinga, adaptant-lo al protocol Covid-19

Marisa Blanes, el CAEHA i Francesc Bernàcer, Premis 9 d’Octubre 2021
A dalt a l’esquerra, Francesc *Bernàcer, a baix, Marisa Blanes, i a la dreta, el CAEHA, Premis 9 d’Octubre.

Els premis que Alcoi atorga, cada any, a les personalitats de la cultura aprofitant la celebració del 9 d’ Octubre tenen nous protagonistes. Aquest 2021, el premi a títol individual s’entregarà a la pianista Marisa Blanes, mentre que el premi col·lectiu està dedicat enguany al Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA).

Per primera vegada, s’inclou enguany una categoria especial a títol pòstum, en la qual s’homenatjarà l’escriptor, crític i professor alcoià Francesc Bernàcer, mort en 2020 als 77 anys d’edat.

Els premiats han sigut triats per part de representants de tots els partits polítics i els presidents de cadascuna de les comissions del Consell de Cultura: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni, i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis.

La concessió del premi a títol individual a la pianista Marisa Blanes posa en relleu la seua extensa i prolífica carrera concertística en tots els àmbits, tant com solista en nombrosos recitals com amb orquestra, així com en la modalitat de la música de cambra. Graduada en el Conservatori Superior de Música de València amb el premi Fi de Carrera, posseeix un doctorat en Música en la Universitat Politècnica de València i va aconseguir el Premi Extraordinari a la Investigació de Tesis Doctorals atorgat per l’Institut d’Estudis Alacantins Juan Gil-Albert. També va estudiar en el Robert Schumann Institut de Dusseldorf, on va rebre el “Summa cum laude” al seu virtuosisme pianístic, així com a l’Escola Superior de Música de Colònia,  incorporant els ensenyaments de grans mestres per a desenvolupar una carrera pianística destacada en els mitjans nacionals i internacionals

Respecte al premi individual a títol pòstum, aquest ha recaigut en Francesc Bernàcer, un referent en la docència i la crítica literària a la ciutat, que va morir en 2020 als 77 anys. Llicenciat en Filologia Romànica, Bernàcer va impartir durant molts anys llengua espanyola i llengües clàssiques, com a part de l’equip de l’Institut Pare Vitòria d’Alcoi, des d’on participava en iniciatives de difusió i promoció literària i cultural obertes a la ciutadania.

També va ser director del Centre Cultural d’Alcoi en la seua etapa postinaugural (1983-1986) i va cultivar un ampli repertori d’articles i estudis en l’àmbit de la crítica literària, amb multitud d’entrades sobre Juan Gil-Albert -potser Bernàcer és l’especialista més reconegut en aquest gran literat alcoià-, però també sobre grans poetes espanyols del segle XX.

D’altra banda, el guardó col·lectiu reconeix la labor duta a terme pel CAEHA, una associació cultural fundada en 1982, dedicada a l’estudi i difusió de la història local i a la conservació del nostre patrimoni. L’associació compta entre els seus socis amb historiadors, arqueòlegs, filòlegs, geògrafs, músics, artistes i investigadors de tota mena, i està oberta a qualsevol interessat en la cultura alcoiana. Actualment són també els gestors de Vila Vicenta-El Salt, casa d’estiueig de l’escriptor Juan Gil-Albert. Al llarg de més de 30 anys han organitzat congressos i jornades, homenatges i memorials, a més de treballar en l’edició de facsímils i publicació d’articles i monografies sobre diferents aspectes relacionats amb la història, la cultura, la societat i el patrimoni alcoià.

Raül Llopis, regidor de Cultura, destaca que “aquests premis demostren com el Consell de Cultura va consolidant-se i afermant-se, tal com demostren decisions tan encertades com la d’incloure aquesta categoria a títol pòstum que es dedicarà a Francesc Bernàcer en aquesta ocasió”. Respecte als guardonats, Llopis va remarcar que “tots els seleccionats estan a l’altura d’una data tan significativa per a tots nosaltres com el 9 d’octubre. Es tracta de persones o col·lectius que mereixen indiscutiblement aquest reconeixement, a causa de les aportacions que han fet, tant en l’àmbit individual com col·lectiu, per a fer més gran la cultura i la història de la nostra ciutat”.

Pel que respecta al acte del 9 d’Octubre que se celebra en el Teatre Calderón està previst que el format es mantinga, realitzant tots els canvis necessaris per a adaptar-se al protocol Covid-19. L’Acte Institucional per a celebrar el dia dels valencians està format pel manifest i el tradicional concert d’una de les bandes de la ciutat a més del lliurament dels guardons 9 d’Octubre.

Send this to a friend