Martínez adverteix que el Centre històric pot entrar en «paràlisi, davant tanta exigència»

L'Ajuntament treballa per a respondre als requeriments de Cultura després d'iniciar un expedient sancionador per l'obra de Sant Francesc

El Centre pot entrar en paràlisi
La reurbanització de Sant Francesc no tenia permís de Conselleria, com la resta d’aquest estil anteriors. ARXIU

La Conselleria de Cultura ha obert un expedient sancionador a Alcoi per les obres de remodelació de Sant Francesc i la plaça Ramón y Cajal, arran de la denúncia feta pública pel PP per suposadament incomplir la llei de Patrimoni. “Les actuacions de la conselleria estan dirigides a concretar els fets, identificar als responsables i determinar les circumstàncies rellevants del cas. Amb aqueixa finalitat ha reclamat a l’Ajuntament que remeta la informació pendent d’aportar des d’el mes de setembre passat, quan va fer el primer requeriment”, ha concretat el portaveu popular, Quique Ruiz, que va comparéixer aquesta setmana per a informar sobre l’inici d’aquest expedient.

Cal recordar que la denúncia del PP se centrava en posar de manifest que aquestes obres van “ser consumades sense haver obtingut la prèvia i preceptiva autorització” de Cultura que exigeix la Llei de Patrimoni Valencià per executar-se en un conjunt declarat Bé d’Interés Cultural. Per això, Cultura investigarà la possible comissió d’una infracció greu i una altra lleu contra el patrimoni.

La investigació, per tant, haurà de resoldre si legalitza la intervenció de l’Ajuntament o obliga a desfer l’obra per a “restaurar els valors patrimonials afectats”, remarcava aquesta setmana Ruiz, mentre per part del govern municipal s’argumenta que recentment han mantingut una reunió amb Cultura per a tractar de respondre a tots els requeriments administratius.

Aquestes mateixes fonts han assenyalat que els departaments tècnics corresponents estan recopilant tota la informació i en breu disposaran dels informes definitius que justifiquen les actuacions “sobre la base de la millora de carrers evitant la seua degradació, la millora de l’accessibilitat i per què els diferents departaments tècnics entenen que els materials no afecten la transcendència patrimonial de la ciutat”, aclareixen.

Amb tot, el regidor responsable de les obres, Jordi Martínez, adverteix que el fet que el Centre històric gaudi d’especial protecció, pot convertir-se en una arma de doble tall. “Hem d’adaptar aquesta situació a les diferents circumstàncies per a evitar que el propi centre històric, davant tantes exigències, caiga en el col·lapse”, fins i tot entrar en “paràlisi” per culpa de l’excessiva burocràcia administrativa.

En aquest sentit, cal ressaltar que es va anunciar l’elaboració d’un pla integral de protecció del Centre històric, de cara a evitar que sorgisquen problemes a l’hora d’executar qualsevol intervenció que a priori es considere sense transcendència patrimonial.

Send this to a friend