Mig segle d’impuls universitari

Mig segle d’unió a la nostra ciutat. Són 50 anys des que la Universitat Politècnica de València (UPV) integrara l’Escola Industrial que tots coneixíem, garantint d’aquesta manera un futur en expansió d’uns estudis que, amb diferents formats i noms, han acompanyat a Alcoi des del segle XIX, buscant cobrir les necessitats que cada època ha tingut en matèria de formació especialitzada en la indústria.

Perquè Alcoi ha viscut en una històrica simbiosi amb els estudis industrials. Des de la llunyana Real Fábrica de Paños fins als nostres dies, l’aposta per formar tècnics ha estat constant. Primer, buscant atendre un mercat intern, formant-los ben prop de les fàbriques, per a cobrir les necessitats que tenien, i ara ja obert a un món que mira amb molts bons ulls als estudiants formats a la nostra ciutat de la mà de la Politècnica.

Perquè amb la incorporació a la UPV es va fer el pas necessari per a l’expansió, de la mà d’una de les millors universitats del món, com ha quedat acreditat en nombroses ocasions. Al llarg d’aquestes cinc dècades, el Campus d’Alcoi ha crescut i s’ha consolidat com a referent, sent l’escollit no sols per estudiants de pràcticament tota la geografia espanyola, sinó també per estudiants de diferents parts del món; en podem comptar de més de vint països que veuen en aquesta Universitat i en aquesta ciutat els llocs perfectes per cursar estudis. I entre l’alumnat, també hem vist créixer de manera important el nombre de dones que cursen estudis tècnics, un camí en què se segueix incidint per part de la comunitat universitària.

La Politècnica forma part de la ciutat. De la vida acadèmica, és clar, però també de l’àmbit social, econòmic, cultural, fester, lúdic… perquè és una institució present en la vida diària; que ha apostat per la recuperació patrimonial d’edificis històrics i emblemàtics; que està oberta a la ciutadania i les seues instal·lacions multipliquen els esdeveniments; que ha anat sumant especialitzats i edats a les quals impartir coneixements, i que porta el nom d’Alcoi allà per on va. El Campus d’Alcoi és un aliat fonamental en la planificació estratègica, concretament a través de tres càtedres: la de Ciutat del Coneixement, Smart City i Indústria Digital, que ens permeten millorar la competitivitat industrial i avançar en els reptes de transformació. Per a mi, com alcoià i alcalde, és un luxe tindre aquesta universitat a la meua ciutat, i l’Ajuntament camina al seu costat.

Perquè l’Ajuntament d’Alcoi i la Universitat Politècnica de València, amb el Campus d’Alcoi, mirem en la mateixa direcció, i tots els alcaldes de l’etapa democràtica hem treballat units amb els rectors i direccions amb un objectiu comú: l’impuls i creixement del Campus, amb les repercussions positives que això ha tingut i té en la ciutat. Al llarg dels anys s’han recuperat edificis fabrils que s’han convertit en les seus universitàries, complementades amb la construcció de noves instal·lacions, tant acadèmiques, com esportives i de serveis. I continuem treballant Campus i Ajuntament per seguir ampliant i millorant l’oferta educativa i les infraestructures que donen resposta a les necessitats presents i futures del nostre teixit empresarial i del conjunt del nostre territori.

Darrere d’unes sigles, darrere de la UPV, hi ha homes i dones que des de fa cinquanta anys han anat apostant per la nostra ciutat, que han fet possible que ara estem celebrant aquest mig segle d’aquell moment en què va començar una nova etapa que va impulsar Alcoi com a ciutat universitària. No puc més que felicitar i donar les gràcies a totes les persones que, al llarg d’aquestes dècades, han cregut en la nostra ciutat, han invertit en ella o l’han escollit per formar-se i viure uns anys que marcaran el seu futur; i desitjar als qui estan i als qui vindran, que continue el camí d’impuls d’un Campus que porta el nom d’Alcoi.

TONI FRANCÉS. Alcalde d’Alcoi

Send this to a friend