Miriam Rodríguez: “no s’avança en disseny 3D i és el més sostenible”

Especialitzada en el disseny 3D Metavers i amb col·leccions reivindicatives

Miriam Rodríguez: “no s’avança en disseny 3D i és el més sostenible”
Miriam Rodríguez durant la seua feina.

Eclèctica, amb molta creativitat i guerrera. Així es defineix Míriam Rodríguez Mollá, una dissenyadora de moda alcoiana que lluita cada dia per obrir-se camí en un món professional on encara hi han moltes barreres per tombar.

Rodríguez va començar la seua trajectòria fa 25 anys com a tècnic superior d’estètica, però des d’un principi sabia que al camp de la moda es trobava la seua raó de ser. Açò mateix la va impulsar a cursar els estudis de tècnic en estilisme i indumentària i, posteriorment, el grau de moda a l’EASD d’Alcoi. Aquesta amplia formació és la que li permet actualment poder treballar en diferents àrees: “Tot açò fa que siga molt versàtil, quan faig treballs puc abastar diverses coses com la imatge, la fotografia, l’atrezzo, la caracterització”.

DISSENY 3D
Conscient de la seua passió, durant els mesos de confinament va decidir anar un pas més enllà i especialitzar-se en disseny 3D. Amb la col·laboració de Sergio Pérez, escultor digital 3D i artista de personatges, van crear la marca Kolada3D per donar a conèixer els seus projectes i oferir una nova visió del disseny. “El disseny 3D es molt més sostenible que la resta perquè pots presentar un disseny sense haver utilitzat cap tipus de teixit ni haver-lo tintat i a nivell de globalització és un motor molt positiu per a aquest mercat, pots relacionar-te i treballar amb altres països punters del sector com Xina”, argumenta Rodríguez.

Tot i aquest caràcter innovador d’aquest disseny en el que està especialitzada Rodríguez, reivindica la necessitat de potenciar aquests projectes per a la ciutat i lamenta l’homogeneïtat que hi ha al sector. “A Alcoi és molt difícil que els dissenyadors isquen del model 2D, no s’avança al món del metavers quan ofereix moltes més facilitats. En el context de moros i cristians, amb aquesta tecnologia 3D es podria presentar ja un disseny en el qual es pogueren vore detalls com la caiguda de la tela, la forma, però està costant moltíssim”.

I fins que es done aquest pas endavant, la dissenyadora alcoiana va creant nous projectes i col·leccions però sempre amb un esperit crític i rebel. “Totes les meues col·leccions tenen alguna cosa reivindicativa, que trenca estereotips”, apunta Rodríguez.

AGÉNERO
En aquest sentit, destaca com un dels seus millors treballs la col·lecció Agénero que va tindre l’oportunitat de presentar a l’IVAM CADA d’Alcoi juntament amb la gala de Ponts d’Igualtat celebrada el passat 11 de febrer.

Aquesta col·lecció busca trencar amb allò ja establert i donar resposta a una necessitat social. “No era cap tonteria fer una col·lecció de roba a gènere, sinó que hi ha un públic determinat a la societat que sí que ho necessita”, comenta Rodríguez. La idea va sorgir quan, després d’estudiar el target i les tendències que hi havia al mercat, se’n va adonar que les grans marques no presenten roba neutral. “Quan vas a les tendes veus seccions per a xiquet o xiqueta però no hi ha cap que siga una cosa neutral, ni per a ell ni per a ella, sinó per a la persona en sí”.

A partir d’aquesta idea, va crear un conjunt de peces que foren no sols no sexistes, sinó també respectuoses amb el medi ambient. “Vaig pensar sobre quin teixit utilitzaria i volia que fora reciclat. Se’m va ocórrer que els llençols baixeres de ris podrien servir-me. Per tant, es tracta d’una col·lecció a gènere i 100% sostenible, va ser molt bon projecte”, expressa.

I és que aquest esperit trencador també ha estat present a la resta de col·leccions com en IMBYMI, inspirada en la Revolució Francesa i les dones que abandonaren les cotilles per vestits solts, o la col·lecció Uteka, inspirada en la India.

Mentre Rodríguez posa ja la mirada en pròxims projectes, somia en un futur on el disseny 3D tinga més recolzament i on els artistes col·laboren i treballen entre ells. “Crec que fer aquest tipus d’esdeveniments de moda li donaria molta vida a la ciutat, i també pense que entre artistes deuríem recolzar-se més, som molts i moltes voltes no tenim la veu suficient”.

Advertisements

Send this to a friend