Molts artesans no podran optar a les ajudes de la Generalitat

La majoria d'ells no posseeix el certificat DCA al no ser necessari per a treballar en festes de Moros i Cristians

Molts artesans no podran optar a les ajudes de la Generalitat
Reunió mantinguda entre l’Ajuntament d’Alcoi i representants de AMICA

La Generalitat Valenciana ha publicat recentment les bases de les ajudes per a artesans festers a conseqüència de la Covid-19. Aquestes subvencions formen part del ‘Pla Resistir’ i estan dotades d’un total de 7 milions d’euros.

Aquestes subvencions tenen com a objectiu concedir ajudes directes urgents per a fer costat als artesans i les pimes artesanes vinculades al món de la festa, com és el cas dels Moros i Cristians, ja que la suspensió d’aquests festejos ha paralitzat l’activitat de diversos dels sectors relacionats com a dissenyadors o metal·listes, entre molts altres.

Des de l’Associació d’Artesans de Moros i Cristians d’Alcoi (AMICA), entitat creada fa uns mesos amb el propòsit d’agrupar el sector i donar-li veu, el seu president, Modest Moiña afirma que “esperàvem una ajuda directa per als sectors de les festes de Moros i Cristians”, ja que considera que les bases marcades i els requisits estan enfocats principalment “per a fallers”.

Des de la Generalitat s’indica que aquestes ajudes contemplen oficis artesans vinculats a les festes populars com els dedicats a l’elaboració o fabricació de ventalls, espardenyes, bastons brodats, artista bolillero, mitjanes, ganchillo, mobles i altres objectes de vímet, canya, palma i similars. A més, s’inclou a l’artista faller, florista artesà, cellerer, bastoner, constructor d’instruments de corda, vent i percussió, estampador de teles, daurador, llauner, joier, maquetista, orfebre, escrivà, pirotècnic, plater, així com artesans a mesura com a sastre, modista, teixidor, barreter, tintorer, sabater o pelleter.

COMPTAR AMB EL DCA
Moiña apunta que un dels requisits estipulats en aquestes ajudes de la Generalitat és comptar amb el Document de Qualificació Artesana (DCA), que no és necessari per a treballar per als Moros i Cristians, per la qual cosa hi ha molt pocs artesans festers d’Alcoi i de la zona en general, que compten amb ell, i els pocs que apareixen en el registre pertanyen al sector de la pell i cuir; metall o tèxtil, entre altres àmbits relacionats amb la Festa.

El president de AMICA indica que “des de l’Ajuntament d’Alcoi s’han oferit a ajudar-nos per a obtindre el DCA”, amb la intenció d’optar a aquestes ajudes i complir amb les bases estipulades, però que sense complir aquest requisit, “de les 17 persones que som, de moment només podrien optar 3 o 4”.

Moiña considera que “si aquesta ajuda és per a la gent que viu de la Festa es podria haver facilitat un altre tipus d’acreditació”, ja que el DCA l’atorga la mateixa Generalitat. Des de l’Ajuntament s’indica que les bases contemplen un altre document equivalent emés per una administració pública que acredite la seua condició artesana, a més que els artesans han d’exercir la seua activitat, almenys des de l’1 de març de 2020.

AJUDES “INSUFICIENTS”
Així mateix, el president de AMICA qualifica aquestes ajudes d’“insuficients”, i és que la quantia ascendirà a un màxim de 7.000 euros per als beneficiaris, però que “després has d’estar un any obert. Si se celebraren les festes seria viable, però si no se celebren és complicat perquè hem de continuar abonant les despeses fixes”, que indica que solen ser superiors a aqueixa quantia màxima estipulada.

A més, en aquest sentit, recalca que a diferència d’altres sectors, els que treballen per a les festes “portem un any tancats, uns altres han pogut treballar en algun moment. Som l’únic sector al qual no se’ns ha permés facturar res, no se’ns ha permés treballar”, a causa de l’ajornament de nombroses festes de Moros i Cristians.

A més, Moiña apunta que per exemple, els professionals encarregats dels cavalls, també vinculats amb les festes, no apareixen en aquestes ajudes autonòmiques.

Malgrat tot això, el president de AMICA tracta de veure-li el costat positiu a aquestes ajudes, sent un suport per al sector, però insisteix que, a causa de la rellevància de les festes de Moros i Cristians en tot el territori de la Comunitat Valenciana, s’esperaven una ajuda directa i que ara mateix els artesans festers estan a l’expectativa de poder obtindre el DCA i optar així a les ajudes de la Generalitat.

Sobre aquesta línia de subvencions va tractar una reunió mantinguda aquesta setmana entre l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés i la regidora de Festes, Carol Ortiz i diversos representants de AMICA, on precisament el consistori va oferir la seua ajuda als artesans festers per a gestionar el DCA.

TERMINI PER A les SOL·LICITUDS
Respecte a les sol·licituds per a aquestes ajudes, s’hauran de presentar de manera telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat, a través del procediment habilitat a aquest efecte (http://sede.gva.es), accedint a la GUIA PROP, ‘Tràmits i serveis’. Qualsevol sol·licitud presentada seguint un procediment diferent del descrit, serà inadmesa.

Solament es presentarà una sol·licitud per empresa. Respecte al termini, s’iniciarà l’1 de març de 2021 i finalitzarà el 15 de març de 2021.

En el DOGV es poden consultar les bases completes i els oficis que poden acollir-se a les ajudes: http://www.dogv.gva.es/datos/2021/02/17/pdf/2021_1393.pdf.

SUBVENCIONS LOCALS
Per la seua part l’edil Carol Ortiz, apunta que “des de l’Ajuntament ja obrim una línia d’ajudes per als artesans de la festa, perquè sabem per les dificultats que aquesta passant aquest sector. Ara aquestes ajudes els podran beneficiar i afavorir en aquesta situació tan complicada que els està tocant viure, ja que la gran majoria no van poder tindre ingressos durant l’any passat ni ara com ara en aquest 2021. Tots sabem que l’esplendor que cada any demostra la Nostra Festa és, en una part molt important, gràcies al treball que desenvolupen els artesans. Esperem que aquestes subvencions ajuden a mantindre l’activitat empresarial”.

En aquest sentit, cal recordar que les citades ajudes del consistori alcoià van ser concedides a 17 artesans dels Moros i Cristians d’Alcoi amb un total de 74.000 euros, i que precisament buscaven pal·liar, d’alguna manera, les repercussions econòmiques derivades de la no celebració d’aquestes festes a causa del nou coronavirus.

Send this to a friend