Municipalitzar l’aigua costaria 420.000 euros més per any a l’Ajuntament

És la conclusió que s'extrau de l'informe de viabilitat realitzat

Municipalitzar l'aigua costaria 420.000 euros més per any a l'Ajuntament
Un operari de la concessionària Aqualia realitzant labors de manteniment en una font pública de la ciutat. | ARXIU

Els alcoians pagarien 420.000 euros més que en l’actualitat pel servei de proveïment d’aigua potable i clavegueram, en cas que l’Ajuntament optara per municipalitzar-lo, és a dir, passar d’una gestió indirecta del servei a través d’una contracta, com en els últims vint anys, a una mena de gestió que depenga directament del consistori. Aquest càlcul és el resultat de l’estudi de viabilitat dut a terme, on es plantegen els avantatges i aspectes negatius de totes dues fórmules de gestió del servei.

Segons l’informe econòmic, perquè la municipalització fóra rendible o almenys no incrementara els costos, es faria necessari un augment de les tarifes als abonats. A més, la capacitat d’inversió en la millora del servei es veuria limitada precisament per aquesta qüestió, mentre que en el cas d’una concessió, les empreses presenten major capacitat d’inversió i de resposta, en definitiva, a situacions d’emergència que requerisca el servei, com també els costos de manteniment es redueixen entorn del 15% amb el règim de concessió, degut a aquest efecte de les economies d’escala –les empreses del sector poden obtindre millors preus en el mercat–.

Amb tot, un tema fonamental és el dels costos de personal, que serien majors amb la gestió directa –al voltant de 100.000 euros– per la necessitat de contractació de més treballadors per a cobrir la diferència d’hores efectives de treball. L’informe assenyala que en aquesta modalitat la plantilla hauria d’estar formada per 32 persones, mentre que en l’actualitat l’adjudicatària Aqualia compta amb al voltant de 25 empleats.

Amb la gestió indirecta, en canvi, l’Ajuntament perd capacitat de control sobre els costos i les inversions que depenen de la concessionària.

Send this to a friend