Natalia Gisbert gana la primera edició del premi de novel·la Isabel-Clara Simó

La història de la novel·la, la veritat de la qual tracta de descobrir i traure a la llum una comissària, transcorre entre Alcoi i València

Natalia Gisbert gana la primera edició del premi de novel·la Isabel-Clara Simó
L’autora de l’obra guanyadora del Premi de Novel·la, Natalia Gisbert | S.G.B

L’obra ‘Vi i veritat’, a més de ser la guanyadora de l’I Premi Ciutat d’Alcoi de Novella·la Isabel-Clara Simó, és el resultat de molts anys de passió cap a l’escriptura i la lectura.

Natalia Gisbert és l’autora d’aquesta novel·la negra. Llicenciada en Psicologia i Metgessa de professió, és una afeccionada a la lectura des de ben xicoteta, i quan tenia 9 anys va començar a escriure. “Era molt inquieta, llegia molt i de sempre m’ha encantat escriure”, confessa Gisbert.

El premi que ha guanyat recentment no ha sigut el primer, i probablement, no és l’últim, ja que l’autora té la ferma intenció de continuar compaginant les seues dues passions: la medicina i l’escriptura. “De xicoteta vaig participar en molts concursos, i alguns els vaig guanyar. Sempre que veig algun concurs, de relats per exemple, em presente perquè m’agrada”. De fet, Gisbert es va plantejar estudiar Filologia Catalana. Així, per a la seua família i reunits no ha sigut una sorpresa que escriguera una novel·la, però sí “haver guanyat el premi”.

GUANYADORA ENTRE 15 OBRES
Va ser fa dues setmanes passada es va conéixer que la novel·la d’aquesta autora alcoiana de 30 anys va resultar la guanyadora d’entre les 15 que s’havien presentat des de diferents llocs d’Espanya, i que a més, van resultar d’un alt nivell segons es va explicar en la roda de premsa en la qual es va donar a conéixer el nom de Natalia Gisbert i el de la seua novel·la ‘Vi i veritat’ com la triada per unanimitat pel jurat. “Venia de guàrdia, de treballar. Quan Raül Llopis m’ho va dir, no m’ho podia creure, vaig tardar una estona a fer-lo, fins i tot vaig pensar que era una broma dels amics. No he estudiat gens relacionat amb l’escriptura”, comenta Gisbert entre riures i encara amb cara de sorpresa en recordar el moment de rebre la notícia del premi, ja que incideix en la seua rellevància, tant per la seua repercussió com pel nivell de la resta de novel·les presentades. També pel nom que rep el certamen, el d’una escriptora tan destacada com Isabel-Clara Simó, de qui Gisbert ha llegit nombroses obres, però podria dir-se que, d’entre totes, sobreïx per a ella la destacada ‘Júlia’.

El guardó consisteix en 8.000 euros i en l’edició del llibre. Respecte al segon aspecte, s’està negociant amb l’editorial, de manera que caldrà esperar per a conéixer quan es podrà llegir aquesta novel·la negra.

‘Vi i veritat’ va nàixer i es va gestar entre març i agost d’enguany després que l’autora tinguera una idea per a una novel·la. “Al gener vaig tindre una idea i vaig pensar que quan acabara el MIR, abans de començar a treballar em posaria a escriure-la. No esperava tindre tant de temps —fent referència al confinament —, i quan vaig veure la notícia sobre la convocatòria del premi, ja la tenia escrita, de manera que la vaig adaptar a les característiques que es demanaven i la vaig presentar”, relata Gisbert.

En el procés de creació, també va estar present la seua parella. “M’ha ajudat molt, li preguntava què li semblava. Ha sigut un procés fanfarró”.

SUPORT INCONDICIONAL
Es tracta de la primera novel·la d’aquesta jove autora amant de l’escriptura i la lectura, una aptitud que va ser reconeguda fa molts anys per part d’una de les seues professores del col·legi Sant Roque, on va estudiar Gisbert.

“Mari Nieves sempre em va donar molt de suport. De fet em va plantejar estudiar periodisme. Era com una promesa cap a ella, la vaig veure abans d’escriure-la i li vaig dir que en acabar el MIR ho faria”. I és que, l’autora afirma que al principi, abans que sorgira el premi, “vaig escriure la novel·la pensant a regalar-li-la” a l’esmentada professora, per a després “tractar d’editar-la, tant per part d’una empresa o per la meua mateixa”.

TÍTOL AMB ESSÈNCIA GREGA
A part de Mari Nieves, els ensenyaments d’un altre dels professors que va tindre Gisbert han format part d’aquesta novel·la. Concretament del títol. “És una mica un homenatge al meu professor de grec”, i és que ‘Vi i veritat’, que està estretament vinculat amb la trama del llibre, és triat arran de l’expressió grega ‘oinos kai aletheia’.

Respecte a la trama, sent el gènere negre el que més llig i li agrada a l’autora, parla sobre “l’assassinat d’un senyor poderós, ric, propietari d’una empresa de vi i del segrest de la seua filla”. La història succeeix entre Alcoi i València. El ‘vi’, procedeix precisament d’aquesta part de l’argument, mentre que ‘veritat’, de la comissària que es trasllada a Alcoi des de la capital valenciana per motius personals i tracta de descobrir la veritat. A més, en la novel·la també apareixen temes d’actualitat a través dels diferents personatges, com per exemple, la violència masclista.

Advertisements

Send this to a friend