Negociacions amb Sanitat després de la dimissió en bloc d’infermeria de l’Hospital d’Alcoi

Ahir va tindre lloc una concentració a la qual va assistir personal sanitari, representants polítics i també sindicals

Negociacions amb Sanitat després de la dimissió en bloc d'infermeria de l'Hospital d'Alcoi
Concentració d’ahir, a les portes de l’hospital Verge dels Lliris. | XAVI TEROL

La conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana ha donat a conéixer aquesta setmana el repartiment de més de 5000 noves places en la Sanitat Pública, una informació que, pel seu contingut, ha provocat la reacció en el departament de Salut d’Alcoi, concretament en Infermeria.

I és que, d’aqueixes places oferides, s’han assignat 14 infermeres i 11 TCAE (Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria) per a l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi.

Després de conéixer aquestes xifres –molt dispars amb les d’altres departaments, com el de Xàtiva, amb 97 infermeres i 20 TCAE o el d’Oriola, amb 62 infermeres i 15 TCAE–, la Directora d’Infermeria, María Luisa Mora, va presentar la seua dimissió, i tot seguit, van fer el propi 3 adjuntes de direcció i els 19 supervisors/as d’infermeria. Una renúncia en bloc que ha donat peu a negociacions amb la conselleria de Sanitat. Així ho va anunciar Pepa Santamaría, en nom del col·lectiu d’infermeria, en la concentració convocada ahir a les portes de l’Hospital d’Alcoi.

En l’escrit de dimissió presentat a la gerència del departament de Salut, es fa constar el malestar del departament d’Infermeria, i s’al·lega a més que les places assignades “són totalment insuficients per a poder oferir una atenció digna i de qualitat als nostres pacients”.

Cal assenyalar que, el 30 d’abril finalitzen els contractes Covid: 35 d’infermeria i 25 de TCAE, per la qual cosa, una vegada expiren, el relleu de professionals serà en un número molt inferior. L’equip d’infermeria “esperava mantindre com a mínim aqueixa ràtio”.

I és que, amb les places inicials –s’ha donat a conéixer que en les negociacions iniciades, Sanitat ha oferit un total d’11 contractes més, 8 infermeres i 3 TCAE, que se sumen als de la proposta original–, “una infermera i una TCAE hauran d’atendre una mitjana de 26 pacients en el torn de nit”, la qual cosa suposa retrocedir “a nivells anteriors a 2020, una cosa totalment inadmissible”.

Així mateix, al·leguen que amb aqueixes places “no es podrà donar resposta a necessitats àmpliament demandades per la població” com per exemple, el “contacte pell amb pell en els naixements per cesària”.

A la concentració d’ahir van assistir més d’un centenar de persones, la gran majoria personal sanitari, però també ciutadans, representants sindicals i de grups polítics. En aquest acte, Santamaría va explicar que, després d’iniciar les negociacions, la dimissió està presentada, però que les persones que consten en ella actualment estan “en funcions”.

D’altra banda, el gerent del departament de Salut, Enrique Barbeito, ha destacat la vàlua de la Directora d’Infermeria, així com la seua capacitat de lideratge, “per això té el suport de tot el personal”. Indica que “hi ha molta diferència” en les places assignades en els diferents departaments respecte al d’Alcoi, per la qual cosa “estem barallant” i treballen en un escrit per a possibles modificacions, per a tractar de “revertir” l’ocorregut. Avança que “ens han dit que per a la segona fase –de l’ampliació estructural– tindran en compte aquest desfasament”.

PLACES MÈDICS
D’altra banda, des de la plataforma de metges, indiquen que han calculat que en aquesta ampliació es contemplen 29 noves places mèdiques, entre elles, 10 d’Urgències, considerant això com “altament satisfactori”, però que “ara cal ocupar les places”. Sobre aquest tema, consideren que les reivindicacions realitzades al llarg d’aquests mesos han tingut un paper clau per a aconseguir aquestes places.

Send this to a friend