No diga coincidència, diga alcoiana

Alcoi té un avantatge respecte a altres poblacions, els seus habitants són els principals promotors de les qualitats de la ciutat. L’orgull de formar part d’un col·lectiu ha fet que s’escampen a l’exterior de manera ràpida els atributs, els personatges, o tot allò que li dona més relleu.

Potser la insistència o l’atzar, la raó final de com va calar en la societat espanyola de l’època l’esforç, l’actitud d’un equip modest, l’Alcoyano, que va acabar donant peu a una expressió popular coneguda per tots: ‘tens més moral….’ .Una frase que també recorda l’esperit de lluita, característica associada a la constància dels alcoians i les alcoianes.

Però a més de ‘la moral’ hi ha una altra expressió popular que va quallar a 10 mil quilòmetres de la ciutat. Va ser tota una coincidència, o com diuen els argentins: ‘Alcoyana, Alcoyana.’

La història és molt cridanera i curiosa. Santiago Abad va fundar a l’Argentina en els anys 70 amb altres alcoians, Rafael Pascual i Joaquín Conca, l’empresa Cortinas Alcoyana.

Va ser el primer patrocinador del concurs de finals dels 80, ‘Venga … y atrévase a soñar’. Participava amb diferents anunciants en el joc de les marques, on els concursants havien de demostrar la seua memòria visual amb els logos de les firmes. El carisma del presentador, Berugo Carámbula, va fer que la seua repetida frase , ‘Alcoyana, Alcoyana’, enganxara a milions d’argentins i argentines i es convertira en molt popular. Un efecte mediàtic semblant al ‘¿Cómo están ustedes?’ ‘¡A jugar! ‘, ‘Si hay que ir, se va…’, però amb certes diferències. Ha superat el pas del temps i quan es pronuncia, significa que hi ha una coincidència.

‘Alcoyana, Alcoyana’ s’inclou en el llibre ‘1000 expresiones famosas que se usan en la Argentina’.

També continua l’empresa amb altres propietaris. La marca ha recordat a Santiago Abad Verdú, el fundador, en el dia de la dona. I ha volgut destacar que el nom de la firma no el va posar a l’atzar, estava dedicat a les valentes dones d’Alcoi, entre elles la seua germana i sa mare.

Només faltava que ‘Alcoyana, Alcoyana’ passara a ser una cançó. Ho va fer el cantant uruguaià, el Fata Delgado, guanyador de 12 discos d’or, i el seu grup los Fatales. L’any 2016 van traure el mogut i salser tema en record de l’admirat Berugo Carámbula que es pot vore en les xarxes. Un sorprenent cas de com el nom d’Alcoi s’ha propagat per Sud-amèrica com a fruit d’un cúmul de casualitats. Ha sigut tota una ‘Alcoyana, Alcoyana’.

CARLES FIGUEROLA. Periodista

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend