Nou programa per a persones amb problemes de salut mental

S'incrementa la demanda del servei per part dels joves

Nou programa per a persones amb problemes de salut mental
Serveis Socials, a Alcoi. XAVI TEROL

L’Ajuntament d’Alcoi ha posat en marxa un nou servei i a més, s’ha sumat al Dia Mundial de la Salut Mental, que es va celebrar ahir. El programa, dirigit a persones d’entre 18 i 65 anys, té com a propòsit general previndre la cronificació dels problemes de salut mental i compta amb un equip de 6 professionals. D’altra banda, s’ha duplicat la xifra d’usuaris d’Assessoria Psicológica per a Joves (APSI), un increment que ha provocat el plantejament d’ampliar aquest servei oferit des del mes d’abril.

Des de l’Ajuntament d’Alcoi s’ha posat en marxa el Programa SASEM (Servei d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu), dirigit a persones d’entre 18 i 65 anys amb problemes greus de salut mental, és a dir, que no puguen viure de manera autònoma a causa de falta de capacitats o habilitats; que necessiten suport específic en tornar a casa després d’un ingrés hospitalari; que presente dificultats de comprensió degudes a la pròpia patologia i a la deterioració cognitiva, precisant així orientació, acompanyament i suport; entre altres aspectes.
L’objectiu general d’aquest programa és previndre la cronificació dels problemes de salut mental

El responsable de la APSI i psicòleg, Ramón Álvarez, detalla que l’ansietat és la causa més repetida, seguida de la depressió o de les habilitats socials. També hi ha persones que acudeixen demanant orientació, a més d’amb Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) o problemes d’autoestima.
Precisament l’ansietat ha sigut una de les patologies que ha incrementat de manera notòria arran de la pandèmia a nivell general de la societat, igual que l’estrés.
Entre els usuaris, una gran part d’ells tenen 25 anys, i de les 14 persones amb les quals va començar aquesta Atenció, “es mantenen la majoria que van començar”, comenta Álvarez, és a dir, que hi ha “un seguiment del cas”.
Així, diversos mesos després, aqueixa xifra s’ha duplicat, i actualment hi ha 35 usuaris. “Cada setmana hi ha demanda, i continue fent primeres entrevistes”, detalla el psicòleg.
Davant aquest increment, i la latent falta d’atenció psicològica a nivell global, i també en el cas del departament de Salut d’Alcoi, Álvarez avança que s’està plantejant la possibilitat d’ampliar aquest servei. “Considere que és un projecte pilot i des del primer mes hem vist la necessitat que hi ha a Alcoi en salut mental”. Ara com ara, aquesta atenció l’ofereix únicament Ramón Álvarez i ho fa dues vesprades a la setmana. En el cas d’ampliació, es contemplaria comptar amb més professionals, així com augmentar els dies i els horaris de la *APSI.

Eix central de l’Estratègia valenciana de la joventut

Les Corts Valencianes han aprovat una Proposició No de Llei (PNL) del grup socialista perquè la salut mental de les persones joves siga l’eix central de l’Estratègia valenciana de la joventut. La portaveu socialista de Joventut en Les Corts, l’alcoiana Aroa Mira, ha defensat que l’objectiu fonamental d’aquesta proposta és “garantir que els joves tinguen accés ple als recursos públics de salut mental, protecció i prevenció”. “Aquesta iniciativa parlamentària també planteja que l’actualització de l’Estratègia Valenciana de la Joventut afavorisca l’accés als serveis públics i la igualtat d’oportunitats dels nostres joves”, ha subratllat Mira, així com “que tinga en compte qüestions com la cohesió, la socialització i l’ús del temps lliure dels joves”.

La diputada alcoyana Aroa Mira

Send this to a friend