Objectiu: una ciutat més sostenible, més intel·ligent i més integradora

Demà se celebra a Alcoi una jornada lúdica i informativa en la plaça Enric *Valor

Objectiu: una ciutat més sostenible, més intel·ligent i més integradora
En la jornada se abordarán las actuaciones realizadas en Entenza. | XAVI TEROL

Alcoi celebra demà diumenge 6 de juny el ‘EDUSI-Alcoidemà Green Day’, una iniciativa triada per la Comissió Europea com un dels esdeveniments associats per a celebrar la Setmana Verda Europea (European Green Week) en fins a 30 països del continent. Es tracta d’una jornada lúdica i informativa entorn del lema seleccionat enguany per Brussel·les: ‘Cap a una contaminació zero per a una ciutadania i un planeta més sa’.

L’Ajuntament d’Alcoi aprofitarà aquest dia per a donar a conéixer la varietat de projectes de sostenibilitat ambiental que està desenvolupant, no sols a través de regidories concretes sinó de manera transversal, a través de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) Alcoidemà, amb la qual s’està transformant la ciutat per a fer-la més sostenible, més intel·ligent i més integradora.

Objectiu: una ciutat més sostenible, més intel·ligent i més integradora
L’esdeveniment es desenvoluparà en la plaça Enric Valor. | XAVI TEROL

En aquest sentit, l’esdeveniment de demà diumenge –programat entre les 11’30 i les 13’30 hores– té lloc en la plaça Enric Valor (l’Uixola) però també servirà per a posar en relleu la renovació del carrer Na Saurina d’Entença i reivindicar les accions dutes a terme en la zona amb l’objectiu de millorar la seguretat, l’accessibilitat i la sostenibilitat d’aquesta via, un dels projectes contemplats en la EDUSI-Alcoidemà, cofinançat per la Unió Europea a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) del Programa pluriregional d’Espanya 2014-2020.

La reurbanització del carrer Na Saurina d’Entença es va plantejar per a posar solució a un greu problema urbanístic i mediambiental que portava més de de 40 anys pendent. Les actuacions dutes a terme han tingut un impacte directe en la millora de la vida dels ciutadans, aconseguint d’una banda reduir el trànsit, augmentar la zona verda i disposar de nou mobiliari urbà i espai per a passejar i descansar. En definitiva, transformant aquesta artèria, que era un carrer on predominava el trànsit rodat i la contaminació, en una altra on prevalen les persones.

Però a més, amb l’objectiu de fomentar la mobilitat sostenible i reduir emissions de carboni, es van instal·lar dos punts de càrrega de vehicles elèctrics ràpid i semirràpid als carrers Espronceda i Joan Valls, al costat de l’encreuament amb el carrer Na Saurina d’Entença. D’altra banda, sobre la pèrgola de la plaça Enric Valor es van situar les plaques solars fotovoltaiques que generen l’energia renovable que serveix com a suport als punts de càrrega.

El carrer ha vist així mateix reforçada la seua seguretat amb la instal·lació de balises lumíniques indicadores de passos de vianants en els encreuaments on el paviment de la vorera es prolonga al llarg de l’encreuament amb la calçada. També s’ha implementat una nova regulació semafòrica en el pas de vianants enfront de l’accés al mercat de Sant Roc i s’ha ampliat el nombre de cambres de control de trànsit per a regular la circulació i evitar accidents. Totes aquestes accions es complementen amb la instal·lació de sensors de detecció que permeten el control de l’ús de les zones de càrrega i descàrrega. Així, el nou carrer Entença i tota aquesta zona es convertiran demà diumenge en l’escenari d’una jornada en la qual les noves formes de mobilitat personal, menys contaminants, seran protagonistes juntament amb la resta de polítiques desenvolupades pel consistori per a cuidar el nostre entorn.

Entre els objectius temàtics de la EDUSI-Alcoidemà, es confereix gran importància el suport a la transició cap a una economia baixa en emissions de carboni, així com a la preservació i protecció del medi ambient i el foment de l’eficiència de recursos, a través de diferents línies d’actuació com la incorporació de nous punts de subministrament d’energia neta i de vehicles elèctrics, la millora de l’eficiència energètica dels edificis municipals. També a través de la renovació i revitalització del centre històric i de diferents infraestructures com la poma de Rodes, que passarà de ser un espai industrial a un sòl urbà de qualitat.

Send this to a friend