Oci ‘sènior’ per a suportar millor la soledat

L'Ajuntament d'Alcoi duu a terme un programa de prevenció de la soledat no desitjada en majors

Oci 'sènior' per a suportar millor la soledat
Classe de pintura en línia amb l’artista José Borrell

La soledat no desitjada, entesa com una sensació d’exclusió, desemparament o abandó, s’ha convertit hui dia en un greu problema social que afecta especialment el col·lectiu de persones majors. A més, la pandèmia ha aguditzat en molts casos aquesta situació d’aïllament, per la qual cosa l’Ajuntament d’Alcoi ha decidit actuar en matèria de prevenció i també de cara a pal·liar aquest tipus de situacions quan aqueix sentiment de soledat és imposat, no es tria, i genera un gran sofriment a qui el pateix i perjudica notablement la seua qualitat de vida i al seu estat de salut.

Oci 'sènior' per a suportar millor la soledat
L’Ajuntament ha connectat telefònicament amb tots els majors de 65 per a conéixer les seues necessitats

A Alcoi, un total de 1.525 persones majors de 65 anys viuen soles, segons dades facilitades pel propi Ajuntament. L’any passat, a causa del confinament derivat de l’estat d’emergència sanitària, el Consistori alcoià va posar en marxa un dispositiu telefònic per a contactar amb les persones majors de 65 anys que viuen soles, de cara a conéixer la seua situació i detectar possibles necessitats bàsiques que no estigueren cobertes.

“En aquests moments, amb la Covid-19, les persones majors són les que més dificultats tenen i pitjor poden passar-ho en haver d’estar soles a casa sense poder eixir”, remarca la regidora de Gent Gran, Carol Ortiz, qui destaca que l’objectiu de les accions realitzades és que aquestes persones “no se senten soles, els donem suport i acompanyament, ens oferim per al que necessiten i a més els donem l’oportunitat de participar en activitats des de les seues cases”, assenyala l’edil.

D’aquesta manera, a principis d’enguany i davant l’evolució negativa de la pandèmia, amb els contagis disparats a la ciutat i el consegüent enduriment de les mesures preventives, l’Ajuntament va optar per reactivar el servei d’ajuda telefònica a les persones majors i en aquesta ocasió, a més d’interessar-se per la seua situació, se’ls va informar sobre una oferta d’activitats en línia que des de la regidoria de Gent Gran s’ha previst “per a afavorir les relacions interpersonals i mitigar possibles sentiments de soledat en les persones majors”, ha explicat la regidora responsable.

Finalment, de les 1.500 persones consultades hi ha unes 300 interessades a realitzar alguna de les activitats d’oci proposades. En total s’han formalitzat 440 inscripcions, ja que cada persona pot participar en totes les activitats que considere.

Entre els tallers en línia previstos, que entraran en funcionament de manera progressiva a partir de març, figuren gimnàstica, taller de lectura, de memòria, d’escriptura creativa, xarrades sobre benestar i grups de conversa. A més, s’han programat diferents activitats a l’aire lliure, com a rutes urbanes i exercicis en el circuit River Fit, en el llit del riu, i també hi ha un centenar d’usuaris que s’han mostrat interessats a continuar rebent trucades telefòniques de manera periòdica, per a d’aquesta manera sentir-se més acompanyats.

Aquest programa de prevenció de la soledat no desitjada es denomina dispositiu DITAC+65 i compta amb un equip de treball que és l’encarregat de realitzar les trucades telefòniques, format per un grup multidisciplinari de l’àmbit dels serveis socials.

AULES DE LA GENT GRAN
En la mateixa línia, les Aules de la Gent Gran, que aquest curs compten amb al voltant de 600 participants, ofereixen una opció de dinamització i oci per al col·lectiu de persones majors, incloent modalitats tan diverses com balls de saló, gimnàstica, ioga, dibuix, pintura, manualitats, informàtica, noves tecnologies i història. A causa de la crisi sanitària, el segon trimestre ha arrancat via telemàtica, com també s’han programat sessions de ball i gimnàstica per televisió.

“Des que vaig entrar en la regidoria –assenyala Carol Ortiz– un dels objectius era estar al costat de les persones majors, especialment les que viuen soles”. I afig: “És el sector de més risc i un dels quals més està patint en aquesta pandèmia, per això treballem per a oferir-los iniciatives que puguen realitzar des de casa i que els servisquen de distracció i seguir en moviment”.

PERSPECTIVA DE LA SMART CITY
I des de la perspectiva de la Smart City, també s’estan dissenyant programes perquè les persones majors que viuen soles estiguen més connectades i puguen cuidar millor de la seua salut. ‘Smart Social’, com es denomina aquest vessant del projecte, els proporcionarà equips personalitzats que oferiran informació sobre diferents aspectes, com recordar-los quina medicació han de prendre o posar-los en contacte amb personal mèdic i sanitari, o fins i tot amb els seus familiars.

Advertisements

Send this to a friend