Parreño i Linares, dos amics i dos exposicions

La Fundació Mutua Levante alberga les mostres des de la passada setmana

Parreño i Linares, dos amics i dos exposicions
Imatge de la inauguració de les exposicions. | XAVI TEROL

L’auditori de la Fundació Mutua Levante va ser testimoni la passada setmana de la presentació de dos exposicions que demostren la riquesa artística i autòctona, ‘On va aquesta gent?’ i ‘Huellas y sendas’.

Fran Parreño i Germán Linares són amics i els autors d’ambdues exposicions. El primer, llicenciat en Belles Arts, va presentar un conjunt d’il·lustracions pròpies que formen part de les pàgines del seu llibre ‘On va aquesta gent?’. Parreño s’ha dedicat des de sempre a posar color i omplir de figures altres llibres que diverses editorials li encarregaven, però mai sense arribar a treballar en un projecte personal. ‘On va aquesta gent?’, d’autoria compartida amb Gonçal López-Pampló, d’editorial Bromera, va ser l’oportunitat perfecta perquè Parreño poguera complir amb allò que sempre havia volgut.

Amb un clar component polític, narra la història d’un home que, de camí a casa, veu com tothom es mou amb preocupació i ell no entén molt bé què està passant. Inspirat en el poema de Bertolt Brecht –”Quan els nazis vingueren a pels comunistes, jo no vaig alçar la veu, perquè no era comunista. Quan empresonaren els socialdemòcrates, jo no vaig alçar la veu, perquè no era socialdemòcrata. Quan vingueren a pels sindicalistes, jo no vaig alçar la veu, perquè jo no era sindicalista. Quan anaren a pels jueus, jo no vaig alçar la veu, perquè no era jueu. Quan vingueren a per mi, ja no hi havia ningú que poguera protestar”-, Parreño afirma que, encara que aquest treball li ha portat molta dedicació i ha sigut tot un repte, ha gaudit de la seua creació des del principi.

Parreño i Linares, dos amics i dos exposicions
Públic que va assistir a l’acte inaugural. | XAVI TEROL

Assenyala així mateix que allò més difícil ha estat convertir el llibre en exposició. Ajustant-se a les dimensions de la sala de Fundació Mutua Levante, Parreño va treballar sense descans per convertir el llibre, i sobretot el desplegable que es troba al final, en una experiència immersiva on poder sentir-te protagonista. “La exposició té el component positiu de que estàs dins del llibre, perquè coses que estaven en les seues pàgines, ara estan fora, com per exemple una moto”, va explicar Parreño.

Per altra part, Germán Linares és fotògraf i ha format part de l’Escola de Fotografia d’Alacant. El seu projecte va començar quan es va crear un compte a la xarxa social d’Instagram per publicar fotografies de fauna. No obstant això, la idea de poder plasmar-ho en un llibre va sorgir quan es va adonar de que no hi havia consciència en la societat de que aquestes espècies animals es poden trobar al nostre voltant i en els nostres paratges. “La gent no es creia que eixes fotos estaven fetes en Alcoi”, comentava Linares. Primer va ser la idea d’un llibre fotogràfic, però amb ajuda de Parreño, el projecte final –“Huellas y sendas”- s’ha convertit en un llibre de fotografies acompanyades d’una explicació d’on estan fetes i on es poden trobar eixos animals. “Són huit animals i huit rutes de senderisme que la gent acostumem a fer els diumenges”, va explicar.

Linares assegura que també ha sigut tot un repte poder aconseguir aquestes fotografies, sobretot les nocturnes, per necessitar de càmeres i dispositius especials. “No és fàcil perquè cada animal té un comportament diferent i has de saber a quin hora anar per poder veure-ho”.

Lorena Zamorano, regidora de Turisme, va ser l’encarregada de concloure la presentació. Així, va destacar les aliances culturals que fan créixer i prosperar la ciutat d’Alcoi, com ara la Fundació Mutua i els artistes Parreño i Linares, que “un amb els seus ulls, i altre amb els seus pinzells” donen l’oportunitat a la resta de gent de contemplar l’art de primera mà.

Send this to a friend