Perdre un altre tren

Pot ser compatible el desenvolupament econòmic amb el respecte i la cura del medi ambient? És la pregunta que subjau al debat esdevingut ahir en el Ple municipal a propòsit de la moció presentada per Guanyar demanant que el criteri de l’Ajuntament siga vinculant a l’hora de decidir sobre els projectes de centrals fotovoltaiques, una proposta que ve a col·lació de la planta d’energia solar que Iberdrola ha plantejat instal·lar a la Vall de Polop, en l’eixida d’Alcoi cap a Banyeres.

Segons la Colla Ecologista La Carrasca, la qualitat del paisatge agrícola en aquest punt és molt alta. Malgrat això, no gaudeix de cap protecció urbanística, ja que gran part dels terrenys agraris de la partida estan qualificats com a sòl no urbanitzable comú; és més, el Pla General Estructural d’Alcoi, actualment en tramitació, redueix els terrenys d’aquesta partida que tenien la qualificació de sòl no urbanitzable protegit.

Sobre el rebuig a aquest projecte i la proposta formulada per Guanyar, em sorgeixen diversos dubtes. En primer lloc, es tracta d’una iniciativa privada a desenvolupar en terrenys privats –em consta que ja hi ha acords verbals amb propietaris– i si Conselleria, que és qui té competències i compta amb tècnics especialistes en aquesta matèria, considerara finalment que el projecte és legal i no hi ha impacte, quin seria, aleshores, el problema? Quantiosos beneficis per a l’Ajuntament, tant en el moment de la posada en marxa com anualment, a través d’impostos; energia neta, no contaminant, i en un termini de 30 anys, l’empresa desmantella la instal·lació i ací no ha passat res.

La zona no compta amb cap mena de protecció urbanística, si és per valor paisatgístic, en pràcticament tot el terme municipal d’Alcoi no es podrà fer res mai. Guanyar ha proposat que siga l’Ajuntament el que decidisca sobre aquestes qüestions. Si haguera sigut així fa uns anys, segurament ens hauríem d’haver menjat amb creïlles actuacions com Alcoinnova. Conservació de la naturalesa versus desenvolupament econòmic. Progrés tampoc a qualsevol preu, és clar, però el NO per sistema podria acabar sentenciant a una ciutat que no està per a anar perdent oportunitats.

Send this to a friend