Posen en marxa un protocol per a tractar la síndrome postcovid

Està en fase d'implantació a Alcoi

Posen en marxa un protocol
Exteriors de l’hospital comarcal Verge dels Lliris. ARXIU

Després de passar la COVID-19, hi ha moltes persones que pateixen símptomes de “nova aparició” i que es podrien emmarcar en el denominat com a síndrome postcovid, encara que sobre aquest, el cap de Medicina Interna de l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, Vicente Giner, assenyala que “ningú sap el que és”, referint-se al fet que hi ha moltes definicions que fan al·lusió a la citada síndrome, però cap definitiva. Aquests símptomes poden ser 300 fins i tot més, i molt variats, des de seqüeles pulmonars, a problemes psicològics o malaptesa mental, ja que “la Covid afecta a tot”. A més, s’està comprovant que en el cas de pacients amb una “malaltia de base”, aquesta s’agreuja.

Actualment, i amb l’objectiu de simplificar els procediments, però especialment per a aportar-li “certitud” al pacient, a l’Hospital d’Alcoi s’està implantant un protocol en el qual són els metges interns els encarregats de tractar aquests casos una vegada que són derivats. “Els internistes som els únics que ho podem veure tot. En una mateixa consulta podem veure si el pacient té anèmia, depressió, si pateix del cor o del renyó, ja que tenim una formació més global”, comenta Giner.

D’aquesta manera, a l’hospital de Sant Joan –en el qual treballava Giner fins fa uns mesos– es va posar en marxa un protocol pel qual s’han tractat ja uns 200 pacients, segons xifres del cap de Medicina Interna de l’hospital Verge dels Lliris. Del total, indica que “el 60% presentaven seqüeles psicològiques, en gran part per la por que tenen”.

A aquests pacients amb símptomes tan variats “se’ls fan proves i són totes negatives, i això no vol dir que no estiguen malalts”. A més, han de passar per diversos especialistes per a tractar cada símptoma.

Amb el protocol iniciat, que està en fase d’implantació a Alcoi i que la previsió és que també s’estenga a l’hospital La Fe de València en primer lloc, i posteriorment a altres hospitals, des d’atenció primària poden ser derivats a Medicina Interna “i en una primera visita se’ls tranquil·litza i tractem de donar resposta a un problema que és ací”. A més del benefici obvi per al pacient, també s’evita el “sobrecost” que suposa que siga tractat per diferents metges.

Giner assenyala que, en el cas d’Alcoi, “pràcticament acaba de començar” i que la intenció és donar-lo a conéixer en els centres de salut, perquè des d’Atenció Primària coneguen aquest protocol.

Send this to a friend