Premi d’Educació a un projecte amb segell alcoià

En el marc de la iniciativa europea eTwinning

Premi d'Educació a un projecte amb segell alcoià
Les docents alcoianes Begoña Payá i Consuelo Hernández.

Des de la Comissió Europea es va llançar fa ja un temps la iniciativa eTwinning, amb la qual es pretén promoure la col·laboració entre el professorat i l’alumnat d’Europa mitjançant projectes en els quals s’empren les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC).

Aquests projectes són valorats i alguns arriben a ser reconeguts i guardonats pel Ministeri d’Educació del Govern d’Espanya.

Aqueix és el cas de ‘Trojan horse’, un projecte amb segell alcoià, en el qual van participar centres d’Espanya, Grècia i el Regne Unit en el curs 21-22.

Les professores alcoianes, que imparteixen classe en el col·legi José Arnauda, Begoña Payá i Consuelo Hernández, formen part del citat projecte.

El guardó l’han obtingut en una de les categories contemplades, la multidisciplinària, ja que s’ha treballat des de diverses àrees: anglés, ciències socials, educació artística, matemàtiques i valors.

Aquest reconeixement serà rebut oficialment al novembre, a Madrid, en un acte al qual sol acudir la Ministra d’Educació. El guardó, segons indica Payá, es tracta més d’una distinció que d’un premi material o econòmic, encara que habitualment, es fa lliurament de “detalls” als alumnes participants en el projecte.

SOBRE ‘TROJAN HORSE’
Com tots els projectes eTwinning, ‘Trojan horse’ s’ha treballat a través de les TIC, com per exemple, videoconferències.

Begoña Payá, que compta amb una àmplia experiència en el món eTwinning, ja que porta diversos anys realitzant projectes dins d’aquesta iniciativa, i a més, és ambaixadora eTwinning –imparteix formació a altres professors i també participa en campanyes de difusió–, explica que aquesta iniciativa compta amb la plataforma TwinSpace, en la qual s’engloba i es va documentant tot el projecte.

En aquest espai també hi ha buit per a la comunicació entre els centres, els seus alumnes, fòrums i un blog en el qual es deixa constància de tots els passos que es van donant.

‘Trojan Horse’ ha estat centrat en els perills d’Internet: “amb la pandèmia, tot va ser molt de pressa respecte als coneixements digitals, i calia educar-los en els perills que pot comportar Internet”.

També s’ha treballat en programació, codificació, la creació de contrasenyes segures o el que es coneix ara com ‘netiqueta’, que ve a incidir a ser educats a través d’Internet, “a saber el que es deu o no s’ha de dir”.

MOTIVACIÓ PER Als ALUMNES
Tot es duu a terme a través de nombroses i variades activitats, com per exemple, un scape room basat en la llegenda del setge de Troia. Així mateix, es potencia molt la comunicació amb la resta de centres: “per als alumnes és una manera real de gastar la llengua anglesa, si no, tot és fictici a través de llibres”. Afig que, “veuen la utilitat de la llengua” i coneixen “altres cultures d’Europa”.

Assegura que amb aquesta mena de projectes, fonamentats en la innovació, “obrin molt la ment i motiven a aprendre l’idioma”.

Un dels pilars bàsics dels projectes eTwinning és la col·laboració entre els centres, de tal manera que “no se sàpia què ha fet cadascun”.

Pot llegir l’article complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 6 d’agost de 2022.

Advertisements

Send this to a friend