Preparen un homenatge als 74 morts per Covid en la residència Domus Vi

L'Associació de familiars ha preparat un acte aquest dissabte al parc de la Glorieta

Preparen un homenatge als 74 morts per Covid en la residència Domus Vi
El secretari de l’Associació de familiars, Juan Valls, i el president d’aquesta, José Luis García.

Al març de 2020 la COVID-19 va tindre les seues primeres víctimes a la nostra ciutat amb la defunció d’una elevada xifra de residents de la residència Domus Vi Alcoi.

En aquest geriàtric es van registrar un total de 74 defuncions per aquesta causa entre març i abril del citat any, 73 d’ells residents i un usuari del centre de dia. Així mateix, en aquesta residència –de caràcter concertat– va haver-hi un gran focus de contagi d’aquesta afecció, punt, que la conselleria de Sanitat va prendre als dies de l’inici de la pandèmia el control de la mateixa per a tractar de controlar la situació.

Tres anys després, els familiars de les víctimes continuen esperant respostes sobre l’ocorregut, en quines condicions van estar els residents i com van ser cuidats, unes respostes que esperen que arriben amb la demanda de responsabilitat civil interposada a l’octubre de 2021 a l’empresa gestora de Domus Vi Alcoi, Coavitae Servicios Asistenciales, S.A.U., i a l’entitat asseguradora, Mapfre España, ja que la petició de comissió d’investigació realitzada a la Generalitat, ha sigut denegada.

Preparen un homenatge als 74 morts per Covid en la residència Domus Vi
Imatge d’arxiu de l’homenatge celebrat al setembre de 2020.

HOMENATGE A LES VÍCTIMES
L’Associació de Familiars d’Afectats de les residències Domus Vi Alcoi i Cocentaina ha preparat un homenatge a les víctimes per a aquest dissabte, 25 de març, a partir de les 17’30 hores al parc de la Glorieta, en el qual es troba el monòlit que es va crear per a homenatjar, al setembre de 2020, a les víctimes de la COVID-19 i a totes les persones, entitats, empreses i professionals que lluitaven en aqueix moment contra la pandèmia.

Segons indiquen el president de l’esmentada associació, José Luis García i el secretari d’aquesta, Juan Valls, en aquest acte intervindran el mateix José Luis, i també els periodistes Ramón Climent i Francesc Sempere.

Així mateix, el músic Hiroshi Fuji farà una actuació musical per a amenitzar el moment en el qual es depositen 74 roses en el monòlit, una per cadascuna de les persones mortes en Domus Vi Alcoi per la Covid.

Sobre aquest acte, l’Associació ha estat fent difusió per diferents canals amb l’objectiu de donar-lo a conéixer i comptar amb l’assistència de nombroses persones.

García indica que la intenció era dur a terme aquest acte de record l’any passat, però que per motius d’agenda no va ser possible, perquè la idea des del principi era que l’escenari de l’homenatge fora la Glorieta, com a punt de referència a les víctimes de la COVID-19.

RECLAMAR CANVI MODEL
Tant García com Valls expliquen que, a més d’homenatjar les víctimes mortes en Domus Vi, aquest acte té com a propòsit reclamar el canvi de model de les residències i la millora de la cura de les persones majors.

Sobre això, tornen a incidir en les condicions que hi ha en Domus Vi Alcoi, i que ja hi havia en 2019, quan primerament els familiars es van constituir com a plataforma per a reivindicar unes certes millores.

“En paraules de treballadores estan en pitjors condicions laborals quant a ràtio de gent”, apunta García, qui afig que “ja en 2019 véiem mancances, i que la situació anava com més va pitjor. Hem manifestat fets que vulneren els drets de les persones i ho hem traslladat a la conselleria, i també en conjunt amb ReCoVa –unió dels familiars de les residències de la Comunitat Valenciana–”.

El president de l’Associació afirma que “des de l’administració s’ha fet un pas al costat i la seua responsabilitat es basa a aportar diners, renunciant a gestionar aqueixa atenció, i aqueixa gestió està sent coberta per empreses cada vegada més grans, per la qual cosa ens enfrontem a ‘monstres’ que són fons d’inversió amb capital de l’Aràbia Saudita o els Estats Units”.

Coincideixen que es tracta d’empreses que busquen obtindre “beneficis” d’aquests serveis, encara que això siga a través de “destinar un menor percentatge dels guanys al personal”, una cosa contra la qual no poden competir altres empreses en els concursos que es realitzen per a obtindre la gestió.

Afig a més que “aquesta és la perspectiva que tenim per davant socialment”.

Per això, Valls indica que “tots en qualsevol moment podem arribar a aqueixes residències, i volem conscienciar a la gent, en l’acte que, hui estem en la Glorieta però demà podem estar en Domus”. Postil·la que “no sé com és el model que haurà d’haver-hi, però és clar que el que hi ha, no és el bo”.

“Quan arribes a aqueix estat de vulnerabilitat –referint-se a les persones més majors– necessites que t’oferisquen unes garanties de dignitat mínimes i l’administració ha de ser garant d’això”, recrimina José Luis García.

Send this to a friend