Primers passos de la renovada i adaptada planta de pediatria

Després de més d'un any de reforma, les noves instal·lacions estan en marxa amb un aspecte molt diferent

Primers passos de la renovada i adaptada planta de pediatria
El nou disseny divideix les instal·lacions en dues, d’una banda les consultes, i per un altre, la zona d’hospitalització. | XAVI TEROL

Amb unes premisses molt clares i pensant en el benefici i comoditat dels xiquets i xiquetes, així ha tirat a caminar la renovada planta de pediatria de l’hospital Verge dels Lliris, que es va posar en marxa fa algunes setmanes, després de més d’un any d’obres, període en el qual s’ha remodelat l’espai de més de 800m2, a més d’adequar la coberta i l’envolupant, ‘ignifugar’ l’estructura i renovat els paviments i els sostres, i canviar l’equip de climatització.

El nou aspecte que presenten aquestes instal·lacions responen a un disseny pensat a facilitar el treball dels professionals mèdics a l’hora d’evitar ingressos innecessaris i evitar prolongar estades hospitalàries, a més de preservar el vincle afectiu entre els pares-mares i els fills.

Precisament, això va d’acord amb la filosofia dels professionals d’aquesta planta, que si bé encara s’estan adaptant, treballen amb molta més comoditat que abans de la reforma, tal com afirma la supervisora de Pediatria, Nuria Rico, qui afig que el període de reforma “s’ha fet llarg” i que a poc a poc els treballadors s’estan habituant a aquest nou espai que “té molta llum natural, una cosa molt positiva”.

Les actuacions van arrancar al juliol de l’any passat, i el passat 26-27 d’octubre es va començar a treballar en l’habitual ubicació de pediatria, després que, durant els passats mesos, aquest emplaçament es trobara en altres espais de l’Hospital d’Alcoi.

Primers passos de la renovada i adaptada planta de pediatria
S’han instal·lat jocs infantils en la planta. | XAVI TEROL

Gràcies a aquesta reforma –la quantia de la qual ha ascendit a més d’1.200.000 euros–, la planta de pediatria suposa un punt d’inflexió entre l’hospital que coneixíem i les necessitats actuals.

Colors, dissenys vius, jocs infantils en les parets, espais pensats per als més xicotets, i també per als pares. Res té a veure amb la resta de plantes, ni tan sols, el tradicional format d’un corredor amb habitacions en els dos laterals.

DISSENY SEGONS LES NECESSITATS
Amb el disseny actual, des del servei de pediatria s’indica que, s’ha tractat de respondre a les necessitats que es venien presentant, als temps actuals i a la filosofia assenyalada anteriorment, per la qual preval el benestar dels xiquets i xiquetes, i que aquests passen el menor temps possible a l’hospital.

Així, la renovada planta està dividida en dues, i al mig, el centre d’infermeria fa de nexe d’unió. D’una banda, estan les consultes externes, i per l’altre, la zona d’hospitalització.

Primers passos de la renovada i adaptada planta de pediatria
Una de les consultes de la planta de pediatria. | XAVI TEROL

En el cas de la consultes externes, que és on es duu a terme l’observació dels pacients, hi ha quatre consultes mèdiques i una d’infermeria, les quals, actuen com a unitats assistencials en les diferents especialitats d’aquest servei. Aquestes consultes estan destinades a la pròpia visita mèdica, a la realització de les proves complementàries, funcionals i/o terapèutiques, en un sol contacte amb el pacient, evitant d’aquesta manera que els xiquets i xiquetes hagen d’acudir en diverses ocasions a l’hospital. Des de pediatria s’indica que “això suposa una notable agilitació i optimització del rendiment assistencial” i permet a més, “la possibilitat de consulta de demanda immediata en algunes especialitats”.

En la zona d’hospitalització, hi ha zones concretes per a xiquets i xiquetes de diferents edats, a més d’un box d’hospitalització de lactants, una sala de nounats amb espais d’acomodació per a les mares dels nounats ingressats. Aquests últims consisteixen en una espècie de ‘apartament’ per als pares, que disposa de dues habitacions independents, un bany particular i una sala en comú amb algunes comoditats com una nevera, un microones i una aigüera. La finalitat d’aquest lloc no és un altre que “mantindre i promoure la lactància materna i preservar la instauració del vincle afectiu mare-fill”. Aquest espai s’empraria en el cas que a la mare se li done l’alta després de donar a llum, però el nounat requerisca estar hospitalitzat.

FILOSOFIA: EVITAR INGRESSOS
En la línia d’evitar l’ingrés a l’hospital, la planta compta amb una zona d’observació hospitalària i teràpia de curta duració, “que permet la valoració i maneig inicial dels pacients”, una estratègia diferent a la que es duu a terme en altres plantes, però que, “es tradueix en l’evitació d’un nombre considerable d’ingressos hospitalaris”, segons s’afirma des del servei de pediatria.

Primers passos de la renovada i adaptada planta de pediatria
El nou espai compta amb dissenys amb colors vius, pensats per als més xicotets. | XAVI TEROL

S’indica a més que, prèviament a la reforma ja s’actuava en aquesta mateixa filosofia, però amb una major dificultat a causa de les antigues instal·lacions. Cal recordar que en la planta de pediatria de l’hospital Verge dels Lliris no s’actuava des de l’any 1972, a excepció de xicotetes adaptacions concretes.

Així mateix, també hi ha espais per als professionals, i s’està treballant en una ‘diveraula’, de la qual podran gaudir els pacients en un futur.

Quant al mobiliari i l’equipament, els professionals encara compten amb l’antic, però es preveu la seua arribada pròximament, ja que ja està demanat. Destaca un ecògraf, un respirador o una incubadora de transport intrahospitalari.

Send this to a friend