Projecte per a reutilitzar els residus de les palmeres

Està impulsat per un grup d'estudiants del Campus d'Alcoi de la UPV

Projecte per a reutilitzar els residus de les palmeres
Estudiants treballant en el projecte vinculat amb els residus de les palmeres.

Estudiants del Campus d’Alcoi de la UPV han creat el projecte ‘Fiberpalm’ amb el qual donen una segona vida als residus de les palmeres –molt esteses en la zona d’Elx, Alacant i Oriola–, les aplicacions de la qual són molt àmplies i es pot utilitzar per a la construcció de taules de surf, sector de l’automòbil, fundes de telèfons, etc.

I és que, amb aquests residus, s’aconsegueix un material molt similar a la fibra de carboni, fomentant un procés sostenible enfocat a l’economia circular. Segons s’indica, empreses i entitats nacionals han manifestat al Campus d’Alcoi de la UPV i als propis estudiants el seu interés a desenvolupar aquesta tècnica amb gran aplicabilitat real.

L’equip de ‘Fiberpalm’ és divers i multidisciplinari, des d’estudiants d’Enginyeria Mecànica (Manel Cabanes, Álvaro Gallego i Mario Salido), fins a alumnes del Grau en Administració i Direcció d’Empreses (Ángeles Vendrell i Ariadna Sánchez). L’estudiant del Grau en Enginyeria Química, Julián Pérez, també forma part de l’equip. A més, el projecte ha rebut el suport i assessorament d’IDEES UPV, l’òrgan impulsor d’iniciatives emprenedores en la UPV que ha complit 30 anys en 2022.

SOLUCIÓ A UN PROBLEMA SOCIAL I MEDIAMBIENTAL
El projecte ‘Fiberpalm’ sorgeix de la detecció de gran quantitat de residus de palmera. Segons els estudiants, en el sud de la província d’Alacant, es genera mensualment més de 100 tones de residus de palmera de mitjana, dels quals molts són cremats (la qual cosa genera gran quantitat de CO2) i una xicoteta quantitat s’empra per a compost. El producte resultant d’aquesta investigació pretén utilitzar tota aqueixa matèria primera, i crear un producte circular, no únicament pensant en la seua fabricació, sinó també en el que ocorrerà després que acabe la seua vida útil, ja que una vegada complida, es podrà compostar.

Els integrants de ‘Fiberpalm’ pretenen aprofitar tots aquests residus de palmera per a la producció d’un material similar a la fibra de carboni amb el propòsit de substituir peces polimèriques com poden ser safates de plàstics o quadres de comandament d’automòbils. Aquesta investigació, també és escalable a altres productes naturals.

Send this to a friend