Puig anuncia la fi de les restriccions i insta el Govern a regular l’ús del passaport Covid

Es manté l'obligatorietat de portar màscara en espais tancats i a l'aire lliure on no puga respectar-se la distància

Anuncia la fi de les restriccions
El president Ximo Puig durant la seua compareixença aquest dijous. GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la fi de la majoria de les restriccions enfront de la COVID-19 i ha instat el Govern d’Espanya a prendre una decisió sobre l’aplicació del certificat de vacunació en tot el territori espanyol per a l’accés als espais d’oci nocturn i festivals.

Així ho ha avançat en roda de premsa, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 en la qual s’han acordat les noves mesures que entraran en vigor el dissabte 9 d’octubre i estaran vigents fins a nova resolució.

El cap del Consell, que ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha defensat l’ús del certificat de vacunació que ha qualificat com un «instrument positiu per a estrényer l’accelerador de la normalització». Per això ha insistit en la necessitat que el Consell Interterritorial assumisca que «si som capaços de generar seguretat a la ciutadania, avancem».

En aquest sentit, el president ha valorat i secundat que sectors com el de l’oci nocturn o el dels festivals hagen proposat, per iniciativa pròpia, la implantació del certificat de vacunació, la PCR o el test d’antígens per a accedir a aquests espais, amb la finalitat de garantir «la màxima seguretat possible».

Ximo Puig s’ha mostrat convençut d’estar arribant «a l’estació final d’un moment històric» i ha assegurat que el pròxim 9 d’octubre «comencem una nova etapa» aconseguida gràcies a la «eficient gestió» en l’àmbit sanitari, així com al «civisme de la ciutadania».

No obstant això, ha demanat «sentit comú, prudència i responsabilitat» perquè el virus no ha desaparegut, encara que ha destacat que la protecció de grup que ha fet possible la vacunació permetrà «conviure amb ell».

«A partir d’ara -ha manifestat- la ciutadania tindrà el deure de cautela i protecció per a evitar riscos de contagi, així com l’obligació de continuar complint les indicacions d’aïllament i quarantena en casos positius o contactes estrets».

Ús de la mascareta

Durant la seua intervenció, el president ha anunciat que decauen la «immensa majoria» de les restriccions, encara que es manté l’obligatorietat de portar mascareta en espais tancats d’ús públic i en espais a l’aire lliure on no puga respectar-se la distància de seguretat.

Així mateix, continuarà sent recomanable a l’aire lliure, especialment en entorns urbans, i no es podrà fumar en la via pública a menys de dos metres de distància interpersonal ni en terrasses d’hostaleria.

Decauen aforaments màxims

Puig també ha explicat que decauen els límits d’aforament en tots els establiments i activitats en general, així com en esdeveniments i celebracions, llevat que l’esdeveniment se celebre amb públic dempeus, i en aquest cas l’aforament es restringirà a raó de 2,25 metres quadrats per persona.

Es permeten els festivals de música, encara que en funció de la seua singularitat, els serà aplicable un protocol específic que establirà la Conselleria de Sanitat.

En l’hostaleria i restauració, també decauen els límits d’aforament però es manté el número màxim de 10 persones per taula i en la barra s’haurà de mantindre la distància de seguretat. Quant als locals d’oci, també deixen de tindre limitat el seu aforament màxim i, a més, el seu horari de tancament serà d’acord amb la seua llicència.

En cinemes, teatres, auditoris i museus, l’aforament serà del 100% excepte quan es consumisca beguda o menjar en sala, que es deixarà un seient lliure de distància. I tampoc hi haurà limitació d’aforament per a l’activitat física i esportiva en general, inclosos gimnasos, piscines i vestuaris.

No obstant això, per a les lligues professionals de futbol i bàsquet, es manté per acord del Consell Interterritorial l’aforament del 80% en espais tancats i el 100% en espais oberts.

Send this to a friend