Recorregut per la història de l’exili republicà

Alumnes de l’Andreu Sempere han realitzat el camí que van fer molts exiliats

Recorregut per la història de l’exili republicà
Estudiants del centre alcoià visitant la tomba d’Antonio Machado.

L‘IES Andreu Sempere continua mostrant als seus alumnes, i conscienciant-los, sobre la memòria històrica. En aquesta ocasió, una vintena d’estudiants de 1r de Batxillerat del citat centre han realitzat la Ruta de l’Exili Republicà, que inclou llocs com La Jonquera, Elna, Cotlliure o Perpinyà, entre d’altres.

Aquesta iniciativa s’ha dut a terme en el context del Programa Erasmus+, i ha sigut el mateix Andreu Sempere el que ha dissenyat el recorregut que ja van fer milers de persones fugint de la guerra i del feixisme, entre elles, els alcoians Paco Aura i Pedro Ruiz.

Des del centre es detalla que “el primer pas va ser conéixer el camí dels pirineus per on van passar entre el gener i el febrer de 1939 al voltant de mig milió de refugiades i refugiats”.

Per a això, els alumnes es van traslladar fins a La Jonquera, on van visitar el Museu Memorial de l’Exili, i a més, van realitzar una ruta a peu “pels espais on el govern de la República van amagar les obres més importants de El Prado, i d’altres pinacoteques, per a salvar les obres dels bombardejos d’aviació nazi”.

CAMP D’ARGELERS
El Memorial del camp d’Argelers va ser el següent lloc a visitar, juntament amb la platja “on s’amuntonaren milers de persones en camps d’internament, sense les més mínimes condicions”. En aqueix mateix dia de ruta, els estudiants també van conéixer la Maternitat Suïssa d’Elna “una institució humanitària que va salvar la vida de centenars de mares i bebés espanyols i jueus”, segons detalla l’Andreu Sempere.

Un homenatge a Antonio Machado va ser el següent pas del recorregut, el qual va tindre lloc davant la seua tomba en Cotlliure.

Els alumnes que van participar en la Ruta de l’Exili Republicà també van conéixer la història del camp de Ribesaltes “un vertader monument a la ignomínia”, un camp pel qual van passar espanyols, jueus, gitanos, refugiats o immigrants, entre altres, de totes les guerres de 1939.

Durant aquest viatge per la memòria històrica els estudiants també van conéixer la ciutat de Perpinyà i van poder compartir amb l’alumnat del Liceu Aragó materials, projectes i experiències. Des del centre esperen que, aquesta col·laboració es mantinga, i fins i tot, que s’aprofundisca en el futur.

Advertisements

Send this to a friend