Rodes: del passat fabril al futur tecnològic

Una rehabilitació respectuosa amb el llegat patrimonial de l'extinta illa industrial, donarà lloc a un complex dedicat a la innovació

Rodes: del passat fabril al futur tecnològic
Panoràmica del futur projecte

Amb l’aprovació del projecte en el Ple del passat dimarts, l’Ajuntament d’Alcoi accelera el procés per a transformar l’extinta fundició Rodes Hermanos en un gran parc tecnològic i cultural. Els treballs que ara ixen a concurs compten amb un termini d’execució de 28 mesos i estan valorats en 7,4 milions d’euros, la meitat dels quals seran sufragats amb fons europeus, mentre que el 50% restant seran a càrrec de la Generalitat Valenciana i el Consistori.

L’obra afectarà a tota una illa situada en ple barri de Santa Rosa. Es prioritzarà la conservació i rehabilitació de tots aquells elements arquitectònics i patrimonials de rellevància, reinterpretant-los perquè així traslladen a l’usuari a l’atmosfera d’un edifici industrial de principis de segle. A aqueixa època, concretament a 1908, es remunta l’origen del complex fabril, quan l’enginyer José Cort Merita va signar la construcció del primer edifici per a la fundició.

Infografía con los usos de las distintas naves existentes

Durant més d’una dècada, els més rellevants arquitectes de l’època van participar en les successives remodelacions i ampliacions, amb aportacions com les de Vicente Pascual, Joaquín Aracil, Rafael Massanet Faus o Timoteo Briet. El resultat va ser una imponent illa on els estils predominants són el Modernista i l’Eclèctic.

Fent un salt al segle XXI, l’aliança d’arquitectes formada per Ramón Esteve Estudio, VVV Estudi, Isaac Montava i Carlos Sanjuán, guanyadors del concurs per a la redacció del projecte. L’objectiu de la proposta arquitectònica és “reconnectar Alcoi amb el seu passat industrial, la seua arquitectura modernista i el seu entorn natural”. Per a això, l’equip redactor destaca la “posada en valor del patrimoni arquitectònic des d’una lectura moderna i actual, reinterpretant l’arquitectura del conjunt de manera que impulse els nous models econòmics que la ciutat necessita”.

El bloc més important del futur parc de Rodes, en l’angle format pels carrers Salvador Allende i Agres, estarà conformat per diferents naus en les quals s’assentarà un centre de desenvolupament empresarial especialitzat en les noves tecnologies i la innovació. Un motor per a la dinamització empresarial de la ciutat i del territori, que a més ha sigut triat per Districte Digital, en el seu procés d’expansió a la Comunitat Valenciana, per a assentar la seua primera seu fora d’Alacant capital. Les sinergies es completaran amb les activitats d’investigació i formació centrades en robòtica i intel·ligència artificial de la mà del campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

En segon lloc, els edificis situats en la part superior del carrer Agres i els que donen a Vistabella seran transformats per a albergar una sala d’actes i diverses sales multiús destinades a accions de dinamització econòmica. També es contempla la creació d’un centre sociocultural, una biblioteca, una aula de música, un restaurant i una zona de café-ludoteca. Tots dos espais estaran interconnectats per la zona verda pública.

JARDÍ EN CLAU MUSICAL

El projecte seleccionat per a la reconversió de la illa de Rodes porta per títol KV622, en referència al Concert de Clarinet i Orquestra KV622 de Mozart que inspira l’ordenació dels diferents components del complex. Així, la vegetació arbòria es disposarà mitjançant un ordre musical ocult que suggereix els concordes del segon moviment (Adagi) d’aquesta peça.

INVERSIÓ TOTAL DE 12 MILIONS
En total, el projecte suposa una inversió de 12 milions d’euros i es completa amb altres dues obres d’envergadura. La primera recuperarà els dos edificis en altura situats al carrer Tibi, anteriorment destinats a habitatges. En ells s’integrarà el centre administratiu i també hi haurà una àrea tecnològica i d’investigació. En l’edifici del número 6 d’aquest carrer, que compta amb un habitatge en bon estat original, es projecta instal·lar una casa-museu on el visitant podrà conéixer la forma de vida dels habitants de la zona a principis de segle XX. Les obres que permetran recuperar aquests dos immobles, xifrades en 2,3 milions, seran assumides per la Diputació i l’Ajuntament.

Completarà el projecte la recuperació de l’antic taller de carruatges dissenyat per Timoteo Briet en 1909 i que serà la seu del Centre de Desenvolupament Turístic d’Interior (CDTi) de la Generalitat. Altres 2,1 milions d’euros sufragats íntegrament per l’Agència Valenciana de Turisme i retornaran a la vida un dels edificis més clarament modernistes de tot el conjunt.

Advertisements

Send this to a friend