Satisfacció del govern en complir-se un any de la conversió en zona de vianants

Plantegen introduir algunes millores en el text de l'ordenança i de moment no hi ha data per a tancar Sant Nicolau

Un any de la peatonalització
Imatge d’arxiu del primer dia de funcionament dels canvis de trànsit associats a la conversió en zona de vianants.

Aquest 29 de març es compleix just un any de la posada en marxa de la conversió en zona de vianants en el Centre de la ciutat. Amb aquest motiu, el govern municipal ha fet balanç aportant dades sobre el procés i conclou que la valoració «és positiva» i s’estan complint els objectius inicials: reducció del trànsit i, en conseqüència, de la contaminació. Respecte a l’entrada en vigor de la segona fase de la zona per als vianants, que comportaria el tancament del carrer Sant Nicolau, de moment no hi ha data, ja que en el seu moment es va condicionar aquest passe a la construcció de l’aparcament de La Riba i l’inici d’aquestes obres, segons informa l’edil responsable de l’àrea, Jordi Martínez, haurà d’esperar fins a comptar amb el permís preceptiu de la Conselleria de Cultura.

L’Ajuntament porta concedits en aquest primer any més de 1.800 permisos a residents i places de garatge principalment, a més de 640 autoritzacions puntuals per actuacions d’urgència, obres o mudances, entre altres. Quant a sancions, en els 9 mesos de 2021 es van imposar 967 –cal recordar que inicialment no es multava, fins que es va considerar que havia passat un temps prudencial–, mentre que en el que va de 2022 s’ha triplicat aquesta xifra: 3.224 sancions fins a aquest dimarts. La notable diferència té a veure amb el canvi en el sistema de gestió de les multes, que ha passat a realitzar-se a través de SUMA comptant amb la base de dades de la Guàrdia Civil.

Una altra dada que es considera fonamental és la reducció de gasos contaminants, segons indiquen els mesuradors situats en el Cantó el Pinyó i la Casa de Cultura. Respecte a monòxid de carboni, s’ha reduït una tercera part, i a la meitat, en el cas del diòxid de nitrogen. Mentrestant, als carrers per on s’ha desviat el trànsit, com són Casa Blanca i Sant Jaume, el projecte de baixes emissions previst inclou la instal·lació de sensors que detecten la contaminació també en aquests punts. Sobre això, Jordi Martínez reconeix que «el pas de vehicles per aquests carrers, lògicament s’ha incrementat, tal com havíem contemplat» i, per tant, la contaminació, encara que apunta que la clau de la conversió en zona de vianants és «dissuadir als vehicles que transiten pel Centre», i d’ací també la creació d’aparcaments dissuasius en els voltants.

L’edil de Mobilitat també ha aclarit que les actuals obres de reparació del paviment als carrers Torre de les Maçanes, Sor Elena Picurelli i Casa Blanca, són degudes als efectes provocats per les últimes pluges, que «han llavat i arrossegat tota l’arena que uneix les llambordes, ocasionant desperfectes en un carrer on no hi ha pràcticament pendent». El major trànsit «no ha tingut res a veure», es defensa Martínez davant les crítiques dels últims dies.

D’altra banda, explica que en complir-se un any del procés, es preveuen algunes millores i canvis en el text de l’ordenança. Un d’ells és convertir en zona de vianants el tram de Diego Fernando Montañés on es troben oficines de l’Agència Tributària, responent així a la sol·licitud dels veïns del Passatge Rigoberto Albors. Una altra modificació té a veure amb l’estudi de la fórmula per a incorporar a l’ordenança, la lliure circulació de vehicles de baixes emissions (elèctrics) en l’àmbit de la conversió en zona de vianants. Cal assenyalar que en l’actualitat, els vehicles de mobilitat personal elèctrics tenen autorització per a circular pel Centre a qualsevol hora. A això s’uneix el nou sistema de gestió intel·ligent de càrrega i descàrrega, inclòs en el projecte per a la creació de la zona de baixes emissions i que afecta el Centre.

«Caminem cap al que Europa està demanant, totes les ciutats hem de fer un pas avant», remarca Martínez, qui afig que «el nostre projecte (de conversió en zona de vianants) està ben valorat» i prova d’això és que les ajudes procedents de fons europeus «són en règim de concurrència competitiva i som de les ciutats amb major puntuació» en la convocatòria. A més, aprofita per a desmentir els mals pronòstics fets per alguns partits de l’oposició, com el tema del possible tancament de negocis que pogueren veure’s afectats negativament per la conversió en zona de vianants. Lluny d’això, el vicealcalde afirma tindre constància d’un sol establiment que ha tancat a Sant Francesc, enfront de «21 activitats de negoci donades d’alta en el Centre, 8 d’elles comerços», destaca.

Send this to a friend