Toni Francés: “La situació econòmica de l’Ajuntament és complicada”

L'alcalde d'Alcoi aborda nombrosos assumptes en una entrevista per a El Nostre

Toni Francés: “La situació econòmica de l'Ajuntament és complicada”
Toni Francés parla per telèfon, en el despatx d’alcaldia. | TONI FRANCÉS

El socialista Toni Francés serà el candidat a l’alcaldia d’Alcoi del seu partit, el PSPV-PSOE, per quarta vegada. Ho ha anunciat fa tan sols uns dies i les seues aspiracions són màximes. No sols aspira a revalidar el càrrec, sinó que el seu repte és aconseguir, per primera vegada, governar en majoria. Està convençut que la ciutadania sabrà valorar el treball realitzat. Es reafirma en què el seu únic compromís actual està vinculat a Alcoi, en contraposició a les veus que el veuen recalant en la política autonòmica i no tem que el desgast de les tres legislatures que porta al capdavant de l’alcaldia d’Alcoi li passe factura en els pròxims comicis. Un dels assumptes que més controvèrsia ha generat de la seua gestió en els últims temps ha sigut la conversió en zona de vianants del Centre, que defensa i qualifica de “molt positiva”. El premi concedit de la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 de la Comunitat Valenciana li reafirmen en el seu convenciment d’haver pres la decisió adequada.

– De veritat creu que pot obtindre la majoria absoluta en les eleccions municipals del pròxim any?
–Crec que es donen les circumstàncies. Per la gestió que hem fet i per l’èxit que estem aconseguint en els projectes que hem presentat per a obtindre fons europeus i que ve a demostrar que tenim un projecte de futur alineat amb les polítiques europees i de l’Estat. Anem pel bon camí. Som de les ciutats de més de 50.000 habitants que més recursos està obtenint i això requereix d’una bona capacitat de gestió i d’unes majories que no posen en perill el treball realitzat.

– Sembla molt convençut.
– Crec que la ciutadania valorarà el que hem fet. El partit socialista és l’únic que pot aportar garanties de futur. Venim d’un saló de plens molt fraccionat i de cara als pròxims comicis, per exemple, és molt probable que Ciutadans no present candidatura; Vox ha demostrat que la seua aportació a la política municipal és nul·la i no està en el seu millor moment. Compromís i Podem estan de baixada; Guanyar no té un referent per a les pròximes eleccions i no sabem si anirà coalitzada amb altres forces. I l’opció del PP tampoc s’ha consolidat durant l’actual legislatura.

– Al carrer segueix el ‘run run’ que Toni Francés farà el salt a la política autonòmica després de les eleccions.
– És un comentari que es ve produint des de la segona legislatura. Quan Ximo Puig va arribar a la presidència de la Generalitat ja deien que jo m’anava i s’ha demostrat que la meua prioritat és Alcoi i el meu compromís està amb els seus ciutadans.

– Un de les qüestions que major confrontació està generant en els últims plens entre el Govern i el PP són els comptes municipals. Insisteix Quique Ruiz (PP) que l’economia municipal està a la vora del col·lapse. Què hi ha de cert en això?
– La situació econòmica de l’Ajuntament és complicada. Tenim un problema de liquiditat. I és complicada perquè hem hagut de fer front a una crisi com la de la COVID-19, en la qual s’ha posat tota la carn a la graella per a ajudar a les famílies i empreses. Mai havíem destinat tants recursos per part del Govern Central, la Generalitat Valenciana, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament per a evitar el tancament d’empreses i ajudar als ciutadans que pitjor l’estaven passant. En moments de crisis, les administracions estan per a actuar com a motor i no posar un fre, que és el que fa el PP. Sempre utilitza les crisis per a retallar, reduir despesa, castigar la ciutadania i fer una societat més vulnerable. Nosaltres, al contrari, actuem per a fer una ciutat més forta, ajudant als que més ho necessiten. I és cert que enguany i l’any que ve la situació serà complicada per la crisi energètica. L’Ajuntament no és alié a aquesta situació. Sense anar més lluny, per a l’any que ve la factura de la llum municipal passarà d’un milió a quatre milions i mig d’euros. Es multiplicarà exageradament i això són recursos que caldrà traure i prioritzar enfront d’altres actuacions.

Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 24 de setembre de 2022.

Send this to a friend