Toni Francés: “Mai seran suficients les partides per al manteniment”

L'alcalde d'Alcoi parla sobre diversos projectes relacionats amb els fons Next Generation

Toni Francés: “Mai seran suficients les partides per al manteniment”
Toni Francés, al balcó de l’Ajuntament, amb la plaça d’Espanya a la seua esquena. | XAVI TEROL

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, i el seu equip de govern té depositades en les ajudes europees Next Generation moltes de les seues il·lusions. Avança que durant la part final de l’actual legislatura i els inicis de la següent s’aniran desenvolupant alguns d’aqueixos projectes que han aconseguit finançament.

– Per a quan i quin tipus de projectes veuran la llum?
– Abans que acabe l’any licitarem tots els projectes que queden i, per tant, la ciutadania ja podrà comprovar com aqueixos projectes ajuden a canviar la ciutat. Són accions per a la renaturalització, rehabilitació d’habitatges o els que impulsen el turisme. Començaran al final d’aquesta legislatura i seran una realitat a l’inici de la següent.

– En què es tradueixen aqueixes iniciatives? Què veurà el ciutadà?
– Hi ha un projecte per a la rehabilitació dels habitatges de Font Dolça i Sagrado Corazón, que tenen unes condicions d’habitabilitat, d’accessibilitat i eficiència energètica una miqueta deficients. Beneficiarà a famílies que no tenen recursos suficients per a fer front a reformes d’uns habitatges que quan plou la humitat es filtra a les cases. Gràcies als fons europeus els seus veïns veuran millorades els seus habitatges. Aqueix és un clar exemple de com aquests fons incidiran en la vida de les persones. També en projectes de renaturalització, quan vegem que hi ha molta més zona verda, quan la naturalesa penetre a la ciutat i s’establisquen connectors verds que connectaran el nucli urbà amb els paratges naturals. Això ajudarà a millorar els índexs de contaminació, a reduir la temperatura a la ciutat i quan vinguen onades de calor afrontarem millor aqueixa situació. O en aspectes com la conversió en zona de vianants en els quals el ciutadà es veurà beneficiat de manera directa, no sols en el Centre.

– Hi ha alguns assumptes pendents que també seran impulsats en aquest tram final de la legislatura quins són?
–Tenim molts capítols oberts. Volem tancar abans que acabe l’any la licitació del pont de Serelles i les obres de restauració d’aqueixa obra il·legal i a la qual ens obliga una sentència que és La Rosaleda, una herència enverinada que ens va deixar el PP. Tenim en marxa dos projectes de futur com són Rodes i Aitex, molt importants per a la ciutadania. O la recuperació de l’entorn del Molinar en el que suposa un impuls per a a el nostre patrimoni industrial. I el Ministeri està a punt de licitar la rotonda de l’accés nord de la ciutat, molt important per a arribar a la ciutat i al principal polígon. La rotonda, a més, lluirà un element icònic, encara no definit, a manera de monument.

–Un altre accés que necessita ara mateix una intervenció és el de la *Beniata, en el qual les pluges de la passada primavera van causar un despreniment de terres que tenen tallat al trànsit un carril. Com se solucionarà el problema?
– Es preveuen dues actuacions, una perquè no hi haja més despreniments i que assumirem de manera subsidiària. I després està el gran projecte de futur que no sols contempla la consolidació, sinó també la dignificació d’aqueix espai amb un ambiciós projecte a través del nou conservatori de Música que serà un edifici singular.

– El curs escolar acaba d’iniciar-se, un altre més sense que ni tan sols s’hagen iniciat les obres anunciades de millora dels instituts.
– L’Andreu Sempere hauria d’estar en obres, però hem patit un increment de preus que ha portat a haver de declarar desert el concurs. Aquest projecte ja està revisat i ara Conselleria ens ha de concedir la delegació amb l’increment de preus que s’ha produït. També estem a punt de rebre la delegació per a la millora dels instituts de Cotes Baixes i Pare Vitòria. Primer s’hauran de redactar els projectes i després licitar les obres. En aquests dos casos també s’estan revisant els preus perquè no succeïsca això de l’Andreu Sempere.

– S’ha referit a diversos projectes que el seu govern té en marxa o en previsió, però què opina del manteniment de la ciutat?
– Les partides per a manteniment de la ciutat mai seran suficients. I és cert que hem doblegat les que teníem en 2011. L’esforç que hem de fer ha de ser major. Tenim un nou contracte de manteniment de voreres que és una de les qüestions que més es queixa la ciutadania, amb tota la raó. Reforçarem aquest tipus d’actuacions amb una brigada municipal contractada i dedicada a aqueixes xicotetes reparacions d’una rajola, un fanal, un sot. Volem atendre totes aqueixes necessitats i acompanyar-les d’inversions per a reurbanitzar carrers que ens garanteixen una millora en el manteniment. Ho hem fet en els barris de Els Clots i Sant Pancraç. Això suposa que durant els pròxims anys no siga necessari actuar en aquestes zones i permetrà dedicar recursos a altres barriades.

Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 24 de setembre de 2022.

Send this to a friend