Ultreia, el joc per als amants de Santiago

Una baralla, 10 personatges i molta tradició

Ultreia, el joc per als amants de Santiago
L’alcoiana Gina Gisbert i la gallega María Pardo són les creadores del joc

El joc ‘Ultreia’ naix amb l’objectiu de descobrir el camí de Sant Jaume i els pobles pels quals peregrinen els seus visitants. Es tracta del primer joc de cartes que parla sobre aquesta temàtica i naix gràcies a Gina Gisbert, una alcoiana establida en un dels pobles més transitats pels pelegrins, i a María Pardo, una jove gallega llicenciada en Història de l’Art, qui aporta tots els seus coneixements sobre aquesta ruta que congrega a prop de 100.000 persones a l’any.

Ultreia, el juego para los amantes de Santiago
El jugador pot triar entre un total de 10 personatges

Gisbert va arribar a Galícia fent el camí de Sant Jaume i va quedar “enamorada dels boscos gallecs”, per la qual cosa va decidir quedar-se a viure en Pal·las de Rei, on ja porta 11 anys. Allí ha conegut a María, amb la qual va connectar des del principi i amb la qual comparteix la mateixa passió: els jocs de taula. “En una d’aqueixes vesprades d’hivern i pluja jugant a jocs, pensem que era una pena que no existira cap joc de cartes sobre el camí de Sant Jaume, i decidim que podíem fer-ho nosaltres”, explica l’alcoiana. Van pensar en un format xicotet perquè poguera ser transportat en les motxilles dels pelegrins i que havia de contenir totes les curiositats sobre el patrimoni que es troba en les rutes “Xacobeas” dins de Galícia.

Així va sorgir la idea de fer una baralla de cartes amb deu personatges amb els quals recórrer les etapes del camí. A més, el jugador ha de reunir un mínim de cartes d’allotjament, menjar, tradició, monuments o els destins finals, com Fisterra o el mateix Santiago, per a poder arribar a segellar la credencial.

Entre els personatges que el jugador pot encarnar està Claudine LeJubiler, la jubilada que carrega amb massa equipatge en la seua motxilla; Will Iots, l’empresari estressat que fa el camí per a invertir en albergs, o Aluna Liceu, l’estudiant perduda que pelegrina buscant respostes. “Per a fer el camí més divertit i enrevessat, els jugadors també poden llançar o rebre els “meigallos”, és a dir, cartes de màgia i encanteris que ajuden a arribar a Santiago o a vegades allunyen al pelegrí del seu destí final”, explica Gisbert.

Per a fer possible aquest projecte, les dues joves van crear una campanya de micromecenatge, la qual va tindre molt bon acolliment. “Ens va donar l’espenta que necessitàvem per a continuar creient en el nostre projecte i que, malgrat la pandèmia, aquesta idea era una forma original de portar el camí de Sant Jaume a totes aqueixes persones que no podrien peregrinar”.

Ara, aquest joc es pot adquirir a la botiga en línia www.ultreiaeljuego.com des d’on es realitzen enviaments a qualsevol lloc del món. Està en tres idiomes -castellà, gallec i anglés-, ja que “la intenció és divertir-se amb persones de tot el món mentre descanses en l’alberg”, recalca la jove alcoiana. Apuntar que les il·lustracions van ser a càrrec de l’empresa alcoiana ‘Estudi Punts Suspensius’.

El pròxim pas que els agradaria donar és “crear expansions del joc de la resta de camins”, conclou.

Send this to a friend