Un grup d’alcoians fa brillar la gala de les Arts Escèniques

Una entrega de guardons, que es celebra de forma itinerant cada any en una ciutat de la Comunitat

Un grup d’alcoians fa brillar la gala de les Arts Escèniques
Divertit posat dels guionistes amb les presentadores i els directors de la gala.

Va ser en primavera quan Joanfra Rozalén, productor executiu de La Dependent, va rebre una trucada de l’Institut Valencià de Cultura. Li encomanaven la direcció de la V gala dels premis de les Arts Escèniques Valencianes. – “Jo m’ho vaig rumiar molt bé abans d’aventurar-me en aquest projecte,– diu el director– perquè sé tot el treball que comporta dirigir una gala d’aquest tipus”. I és que, La Dependent, amb Joanfra Rozalén al capdavant, ha dirigit o produït vora 40 esdeveniments d’envergadura semblant. Encara que el productor vol puntualitzar: “és la primera gala que dirigeixo amb retransmissió en directe”.

Una entrega de guardons, que es celebra de forma itinerant cada any en una ciutat de la Comunitat. Al pertocar enguany Alacant, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports pensa en La Dependent, per la seua trajectòria en l’escena valenciana.

“Han sigut uns mesos de molta feina, és com si fores un alquimista”, continua Rozalén. “He sigut com un director d’orquestra, coordinant un equip de més de 30 persones. La darrera setmana ha estat extenuant, hem estat vivint, pràcticament, al Teatre Principal d’Alacant, perquè teníem totes les peces del trencaclosques damunt de la taula, i en eixe temps n’hi havia que acoblar-les, per a que no fallés cap peça del engranatge”.

UN GUIÓ A QUATRE MANS
Joanfra Rozalén es va rodejar d’un equip de la seua confiança, amb els que ja havia treballat, com ara els guionistes (també alcoians) Miquel i Neus Peidro (pare i filla), que per primera vegada escriuen a quatre mans el guió d’una gala d’aquestes característiques.

Els Peidro expliquen que “no ens va costar dir que sí a aquest projecte, ho veiem com un repte, molt il·lusionant. Però sí que li vam donar moltes voltes al fil conductor, des del mes de juliol, perquè volíem fer una gala divertida, per poder arrancar un somriure a l’espectador, tant a qui estava a la butaca del teatre com a qui el veiés per Àpunt”.

Així, van fer una barreja entre la tradició i la modernitat, com diuen els Peidro al seu text: “com el torró de mojito”.

“Volíem fer un espectacle de varietats, –diu Neus– com els d’abans, que incloïen un monòleg, cançons, balls, acudits i màgia, per això vam pensar en el mag alcoià Hugo Aracil com a co-presentador, per posar una dosi de màgia a l’espectacle”.

Miquel vol puntualitzar: “ha sigut una de les experiències més estressants de la meua vida, perquè al ser una gala en directe, n’hi ha elements que no controles, com ara el discurs dels premiats, la seua llargària, i clar tens un temps, però el poden canviar”.

UN FIL CONDUCTOR MUSICAL
Tenim damunt les taules a tres presentadores de distintes generacions (Marta Chiner, Glòria Sirvent i Vicky Mínguez). Tres intèrprets que uneixen a la seua faceta actoral, la musical. Dirigides en la seua interpretació per la alcoiana Pepa Miralles; s’ofereixen al públic, per si, n’hi ha algú entre els espectadors interessat en produir el musical que volen muntar. Així, les presentadores, soterren la vergonya i entonen cançons del folklore popular valencià. El compositor alcoià Javier Juan Romeu es va encarregar de adaptar les cançons populars que tothom coneix com ara “El tio Pep”, “La manta al coll”, o “Ja ve Sento”, en versions modernes de blues, twist, reggaeton o bolero.

Una pantalla led i una veu en off, va presentar als nominats. Unes videoprojeccions de les que s’han fet càrrec els alcoians de Visual Producciones, que acaben de guanyar quatre premis Berlanga per la sèrie “Desenterrats”. Sembla que tot va encaixant a la perfecció, encara que algun sobre massa ben tancat, costa d’obrir-se per descobrir al guanyador.

Send this to a friend