Un grup de robòtica del Campus, guanyador d’un concurs nacional de vehicles autònoms

El campionat s’ha celebrat en la Smart City Expo World Congress de Barcelona

Robòtica guanya un concurs nacional
Foto dels guanyadors del concurs.

El Grup de Robòtica i Mecatrònica del Campus d’Alcoi de la UPV (GROMEP) és el guanyador de la tercera edició de l’Autonomous Driving Challenge, un concurs de vehicles autònoms dirigit a universitats.

Autonomous Driving Challenge es va desenvolupar dins de la Smart City Expo World Congress de Barcelona. Está organizado per CARNET. Cooperative Automotive Research Network (CARNET) és un centre de coneixement de la ciència i la tecnologia de l’automoció, centrat en la mobilitat urbana i amb seu a Barcelona. La seua ambició és convertir-se en un referent en aquest àmbit, en estreta aliança amb els seus homòlegs europeus. Els membres fundadors de CARNET són marques com SEAT, Wolkswagen o la Universitat Politècnica de Catalunya.

El grup de Generació Espontània del Campus d’Alcoi ha programat un vehicle autònom per aconseguir superar 4 reptes. Segons Jaime Masiá, responsable del grup i professor del Departament d’Enginyeria Mecànica i de Materials, indica que moltes de les universitats no han pogut participar pel gran nivell de les proves. Els reptes que s’havien d’abordar anaven de menor a major dificultat. El primer repte s’ha desenvolupat en una hipotètica ciutat, on el vehicle havia d’anar d’un punt a un altre.

Les altres proves han tingut un alt grau de dificultat. Segons Masiá, els altres reptes comptaven amb obstacles, semàfors, lectura de senyals, altres vehicles i, fins i tot, es realitzava una maniobra d’aparcament. L’equip de la UPV va programar el vehicle dotat de càmeres, sensors de proximitat i un sistema làser per a detectar vehicles i obstacles. En definitiva, un sistema per a situar-se a la ciutat i orientar-se sense necessitat que el vehicle siga conduït per una persona.

Evolució del concurs

GROMEP va finalitzar la primera jornada com a tercer classificat. No van conéixer les altres puntuacions fins al final de la competició i van resultar guanyadors. El premi és de 5.000 euros. Jaime Masiá assegura que “els problemes i dificultats es van solucionar gràcies al treball i coneixements de l’equip adquirits en la universitat”.

GROMEP aglutina a estudiants d’alguns graus impartits al Campus d’Alcoi. Concretament, en el Autonomous Driving Challenge van participar 5 estudiants del Grau en Enginyeria Mecànica i del Grau en Enginyeria Informàtica. Ells són Julen Morante, Pablo Montoyo, Elena García, Shen Gary Pernia i Daniel Gaspar. Segons Jaime Masiá, “alguns d’ells ja són alumnes bastant experimentats i altres participaven per primera vegada en un concurs d’aquestes característiques. La mescla d’aquests estudiants permetrà la continuïtat del grup de Generació Espontània”.

Masiá afig que “estan molt satisfets de la victòria i agraeix la implicació dels estudiants ja que l’esforç va valdre la pena”.

GROMEP i Generació Espontània

El Grup de Robòtica i Mecatrònica de l’EPSA és un grup constituït per alumnes i professors amb la finalitat de potenciar i expandir el coneixement adquirit en el camp de la robòtica i la mecatrònica en l’entorn pròxim a la universitat.

El programa de Generació Espontània de la UPV és una llançadora per a iniciatives que provenen enterament dels estudiants de la universitat. Es potencia al màxim les tan aclamades competències transversals i la figura del mentor-estudiant.

Send this to a friend