Un llibre recull la història i particularitats de la Festa

S'ha presentat recentment després de més d'una dècada de treball

Un llibre recull la història i particularitats de la Festa
Els autors que han fet possible el llibre. | JUNTA DE FESTES

El Centre Social Real Blanc de Cocentaina va acollir recentment la presentació d’un important document que recopila la història, així com les particularitats de les Festes de Moros i Cristians de la capital del Comtat. Es tracta d’un llibre que rep per títol ‘Un pueblo, una fiesta: Moros y Cristianos de Cocentaina’, i que ha sigut coordinat per la Comissió d’Arxiu i Patrimoni Fester de la Junta de Festes amb el suport de la seu local de la Universitat d’Alacant. Al llarg de les pàgines del citat llibre, el lector pot conéixer una aproximació històrica a l’origen de les Festes contestanes al costat d’una anàlisi detallada del reglament que en 1853 va marcar una estructura en les celebracions que quasi s’ha mantingut fins a l’actualitat. També es fa referència a la història de l’arxiu i el museu de Festes o a l’arxiu musical que recull les més de 700 peces de música festera creades per autors contestans.

Precisament l’evolució d’aquest últim gènere, la música festera, ocupa la part central de la publicació al costat d’una cuidada explicació de cada acte que se celebra en els festejos dedicats a Sant Hipòlit Mártir. Precisament sobre el patró trobem articles que fan referència a la seua figura o també a la iconografia que trobem a través de diferents representacions artístiques. Completen el document textos sobre l’evolució de la presència de la dona en la Festa, la indumentària de les Filaes o les Ambaixades així com aportacions referides a les formacions de cada bàndol, els càrrecs o la reproducció íntegra de l’esmentat reglament de 1853 “han sigut tretze intensos anys de treball amb alguna aturada, el més significatiu per la pandèmia, però al final ha pogut veure la llum un llibre que serà molt útil per a tots aquells que vulguen investigar o conéixer més sobre les nostres Festes”, comentava Pablo León, coordinador del projecte al costat de Gabriel Coloma i un dels autors.

Indicar que el llibre ha sigut possible gràcies a les aportacions de Joaquín Navarro, José Miguel López, Pòlit Borràs, Toni Domínguez, Fran-jo Maíquez, David Agulló ‘ Gabriel Coloma. A més, Juan Antonio Alcaraz, Ignacio García, José María Segura i José Fernando Domene s’han encarregat de revisar tot el contingut.

Send this to a friend