Una alcoiana treballarà a Mali per a Nacions Unides

Residirà a Bamako durant 15 mesos com a part d'un voluntariat

Una alcoiana treballarà a Mali
Un total de 16 joves espanyols seran beneficiaris d’aquest programa de voluntariat.*Constans és la segona per l’esquerra.

La periodista alcoiana Aitana Constans ha sigut seleccionada juntament amb altres 15 joves d’Espanya per a participar en un programa de voluntariat de les Nacions Unides al voltant del món. Constans treballarà i viurà durant 15 mesos a Bamako (la capital de Mali) en el que és la primera experiència d’aquestes característiques que finança el govern espanyol. Els 16 joves (12 professionals durant 15 mesos, i 4 joves graduats) amb experiència en diverses àrees com a drets humans, sanitat i nutrició s’integraren en 10 organismes de les Nacions Unides en 16 països del Nord d’Àfrica i Sahel, Àsia, Iberoamèrica i el Mediterrani.

Tot això amb l’objectiu de contribuir al treball de les Nacions Unides cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (*ODS). En el cas particular de l’alcoiana, viatjarà a Mali en qualitat d’especialista en comunicació internacional per al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).

Formació en diplomàcia
“És tota una il·lusió i un gran honor”, afirma Aitana amb una creixent emoció a través del telèfon. En l’actualitat es troba finalitzant les seues pràctiques en el Ministeri d’Afers exteriors, concretament en la Direcció General d’Integració i Coordinació d’Assumptes Generals de la Unió Europea, on treballa amb un equip de diplomàtics en àrees d’interés com ara el Brexit, la situació de Gibraltar, l’ampliació de la Unió Europea (Balcans Occidentals) i la Conferència sobre el Futur d’Europa. A aquesta oportunitat va accedir després de realitzar el Màster en Diplomàcia i Relacions Internacionals de l’Escola Diplomàtica d’Espanya, unes pràctiques de 6 mesos de duració i que finalitzarà fent coincidir pràcticament amb el seu viatge a Mali, que està previst per al 30 de juliol.

Procés de selecció
Reconeix que el procés de selecció es va dilatar bastant en el temps. Dos processos de preselecció van antecedir a una entrevista el 17 de juny amb representants de les Nacions Unides, la qual finalment va ser fructífera. A partir d’ací es va iniciar una voràgine “frenètica” de vacunes (febre groga, febre tifoidal…), emplenament de paperassa, sol·licitud de visats, renovació de passaport… Si a això li sumem la difícil situació geopolítica que viu Mali, algun li ho podria pensar dues vegades abans d’acceptar la plaça de voluntariat, però aqueix no ha sigut el cas de l’alcoiana. “Em vaig decantar per Mali immediatament. Tinc una forta connexió amb el Nord d’Àfrica i sobretot amb el Sàhara Occidental”.

Tot li ve dels seus anys de vida a Londres, a principis de la dècada passada, quan va iniciar contacte amb representants del Front Polisario amb l’objectiu d’anar a visitar els camps de refugiats al Sàhara Occidental. No obstant això, en 2012 va esclatar la guerra a Mali i el govern espanyol va desaconsellar els viatges a eixa part del continent africà, per la qual cosa el viatge s’ha hagut de dilatar en el temps durant quasi 10 anys. Malgrat tot, la situació a Mali segueix sense ser molt falaguera, i és que com recorda la pròpia Constans, el país es troba en nivell de perillositat ‘D’ dins d’una escala on ‘A’ és el menor grau de perillositat, i ‘E’ és el major.

La primera presa de contacte d’Aitana amb el seu futur posat de voluntariat va tindre lloc el passat 9 de juliol, amb una recepció a l’Escola Diplomàtica d’Espanya (a Madrid, on actualment resideix) als 16 participants del programa. L’acte va estar presidit per la Secretària d’Estat d’Afers exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib, Cristina Gallach; el Director General de Nacions Unides, Organismes Internacionals i Drets Humans, Fernando Fernández-Arias; el director de la Unitat de Funcionaris internacionals; i per via telemàtica, Kyoko Yokosuka, Coordinadora Executiva Adjunta d’ONU Voluntaris.

Send this to a friend