Una lliçó de pau i valors

Un projecte del col·legi Sant Vicent connecta Alcoi amb la ciutat japonesa d’Hiroshima

Una lliçó de pau i valors
La classe del col·legi Sant Vicent que ha participat en el projecte i la professora, María Amparo Pérez. QUIQUE REIG

Maria Amparo Pérez, profesora de tercer de primària i pròxima a la jubilació, ha tancat la seua trajectòria educativa amb un projecte que no només ha captivat els seus alumnes, sinó que també ha traspassat fronteres, arribant fins al cor de Hiroshima. Inspirada en la història de Sadako Sasaki, una xiqueta japonesa víctima de la bomba atòmica, Maria Amparo ha transmès als seus estudiants una lliçó profunda sobre la pau, la superació i la importància dels valors humans.

Tot va començar quan Maria Amparo, coneixedora de la història de Sadako des-de feia molts anys, va decidir que aquesta seria una lliçó especial que contar als seus alumnes. Sadako Sasaki tenia només dos anys quan la bomba atòmica va devastar Hiroshima. Anys després, la radiació li va causar leucèmia, i mentre lluitava contra la malaltia, va començar a fer grues de paper inspirada per la creença que si aconseguia mil, el seu desig de curació es faria realitat. Malauradament, Sadako va morir abans de completar la seua feina, però els seus companys d’escola van acabar les mil grues en honor seu.

La mestra va introduir la història amb preguntes per reflexionar com Què és una guerra? Quines conseqüències tenen les bombes? Així, va obrir un espai d’aprenentatge i diàleg. Els alumnes van connectar immediatament amb la història, emocionant-se amb el seu coratge. Per aprofundir en el projecte, van llegir còmics, van investigar sobre la seua historia i, sobretot, van reflexionar sobre els valors de la pau i la solidaritat.

Un dels moments més emotius va ser quan una alumna, afectada per la malaltia de la seua gosseta, va decidir dedicar-li una grua. Altres alumnes també es van implicar intensament, com un que va comprar el llibre sobre Sadako i va regalar grues a tots els companys. Aquesta entrega per part dels alumnes va evidenciar, segons Maria Amparo, com de impactant pot ser una història capaç de tocar les emocions i despertar valors en els xiquets.

El punt culminant del projecte va ser la participació directa en una iniciativa global. Durant la seua recerca d’informació, Maria Amparo va descobrir que el Parc de la Pau de Hiroshima, on es troba el monument a Sadako, accepta grues de paper de tot arreu del món. Animats per la mestra, els alumnes van crear 18 grues i van redactar una carta explicant la seua experiència amb la història de Sadako. Aquesta carta es va traduir al valencià, castellà, anglès i japonès.

Després de mesos d’espera, quan ja semblava que la resposta no arribaria mai, en octubre van rebre una carta des-de Hiroshima. Aquesta resposta inesperada va omplir de orgull tant als alumnes com a Maria Amparo, tancant el cercle d’un projecte que havia començat amb una xicoteta lliçó i havia culminat amb un impacte internacional.

Maria Amparo reflexiona sobre com els seus alumnes han viscut aquest projecte, destacant que no només havien après sobre Sadako, sinó que havien aconseguit posar-se en el seu lloc, sentir el seu dolor i comprendre el valor de la lluita. Quan alguns xiquets li deien que la història els semblava “molt trista”, ella els feia veure que “la vida també pot portar moments difícils, però que cal afrontar-los amb valentia i coratge”.

El treball no sols s’ha quedat a les parets de l’aula. Molts pares han compartit amb Maria Amparo com els seus fills explicaven la història a casa, estenent l’impacte del projecte més enllà del col·legi. Per a ella, aquesta és la recompensa més gran, saber que està contribuint a “formar persones amb empatia, valors i consciència”.

Amb aquest projecte, iniciat al mes de maig i culminat en octubre, ha resultat molt enriquidor, tant pel compromís dels xiquets com per la forma en què han entès i aplicat els valors de la pau i la solidaritat, combinant la transmissió de valors amb activitats creatives i significatives.

Advertisements

Send this to a friend