Una reivindicació del ballet fester i… més

'Bailar entre confeti' es presenta aquest dijous 28, a les 20 hores, en el Círculo Industrial

Una reivindicació del ballet fester
Portada del llibre.

Si algú ho podia fer era Ana Calvo. I ho ha fet. Els ballets festers de les ostentacions tindran el seu espai en la bibliografia de la Festa de Moros i Cristians, en un cuidat volum que la coreògrafa i ballarina ha preparat amb una àmplia col·laboració que arriba a donar-li caràcter de producte coral, malgrat girar, inevitablement, al voltant de la vida artística d’aquesta dona, lluitadora, que és Ana Calvo, dotant al llibre, a més, d’una aroma reivindicativa davant un element artístic de la Festa insuficientment valorat i considerat, fins al punt que els seus protagonistes se senten poc menys que les “ventafocs” de l’entramat fester.

Ana Calvo ha escomés aquest repte, un més en la seua vida, quan porta ja molts anys, des de 2009, fora del circuit comercial dels ballets. L’autora del llibre conta com va prendre la decisió de deixar en mans dels qui, més que alumnes, eren ja les seues companyes, el grup de ball que havia creat 28 anys arrere. Les Gawazi són, d’alguna manera, el seu llegat.

Escriure sobre els ballets de les ostentacions des de fora, sense lligams ni compromisos, li ha permés a Ana Calvo afrontar aquesta gran crònica, de la seua relació amb la Festa, amb total llibertat i espontaneïtat, comptant per a la formalització del producte editorial amb el suport del periodista Ramón Climent i per al tema fotogràfic i visual amb l’especialista Paco Grau, adquirint el llibre un valor visual especial amb la seua col·laboració. La portada és obra de Paco Grau.

Cadascun dels capítols del llibre, “Bailar entre confeti”, porta una introducció general d’algun referent alcoià de la dansa i la Festa i ací s’inclouen aportacions escrites per Maricarmen Doménech, actual directora del Conservatori de Dansa d’Alcoi; Mónica Jover, assessora artística de l’Associació de Sant Jordi; Sol Picó, escenògrafa i ballarina; Isaac Montllor, coordinador artístic i assistent coreogràfic de la Companyia Nacional de Dansa i Gregorio Casasempere, director de l’Orquestra Simfònica Alcoiana i exdirector del Conservatori de Música Juan Cantó i de la Corporació Musical Primitiva.

I Ana Calvo ha volgut anar una mica més enllà, i en aquest llibre, al costat del seu testimoniatge biogràfic artístic, ha donat veu a les seues companyes i companys en l’oferta de ballets festers a Alcoi per a compartir experiències i sentiments i en les pàgines de “Bailar entre confeti” trobaran els testimoniatges dels deu grups que actualment fan possible la màgia de l’espectacle de la dansa en Festes: Inma Cortés, Anna Botella, Virginia Bolufer, Carmina Nadal, Jenny Ramírez del Ballet Gawazi, Rafa Felipe, Begoña Bravo, Danses Al Azraq, Noel Barroso i Gabriel Amador. I és així com el llibre adquireix un protagonisme coral al voltant dels ballets de l’ostentació. Ana Calvo s’ha convertit en la finestra que s’obri per a ressaltar la llum que té i es mereix aquesta activitat dins de la Festa. Una glopada d’aire fresc que s’estava necessitant, perquè no seria ella mateixa si renunciara fins i tot a l’autocrítica.

Per justícia cal recalcar les dues dates claus del llibre. D’una banda, amb lletres d’or, abril de 1974, quan Luis Sánchez, alferes de la filà Chano, li va encarregar a Mari Francis Richart, llavors professora de Belles arts, perquè preparara un grup de xiquetes que ballaren davant de l’ostentació. Ningú podia sospitar, especialment els crítics que es van esquinçar les vestidures amb aquest atreviment de xiquetes ballant, la qual cosa anava a ser aquella experiència. Hui 47 anys després s’intenta explicar en aquest llibre. La segona data és la de l’Entrada Mora de 1987, quan Ana Calvo va coreografiar, per primera vegada, un ballet fester per a Santiago Lillo, capità de la filà Judíos.

De tot això tracta “Bailar entre confeti”, el llibre que es presenta aquest dijous 28 d’octubre (20 hores, Círculo Industrial) i que estarà a la venda, el 29, en les papereries i llibreries de la comarca, editat per Més Ciutat SA.

Advertisements

Send this to a friend