Ximo Llorens torna a guanyar el Premi Evarist Garcia

Els embruixats de Clichyés el títol de l'obra vencedora del certamen de teatre en valencià impulsat anualment per la Diputació d'Alacant

Ximo Llorens torna a guanyar el Premi Evarist Garcia
L’autor alcoià, Ximo Llorens.

L’escriptor alcoià Ximo Llorens ha guanyat el Premi de Teatre Breu en Valencià Evarist Garcia 2021, que convoca anualment la Diputació d’Alacant, amb Els embruixats de Clichy, una trama que recupera la figura d’Óscar Esplá i Camille Saint-Saens, entre altres grans autors, al París de principis del segle XX.

Llorens ja es va alçar amb el guardó de la primera edició d’aquest certamen, que va nàixer en 2000 amb l’objectiu d’incentivar, promocionar i difondre els treballs en valencià d’autors locals. Evarist Garcia, reconegut actor de sainets, va ser una persona molt compromesa i valorada en el sector de les arts escèniques d’Alacant i en la seua trajectòria destaca el seu esforç per impulsar el teatre en valencià.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, que ha presidit el jurat del certamen, ha agraït a tots els aspirants la seua participació i ha felicitat a Ximo Llorens. “La sort ha volgut que un mateix autor guanye aquest premi per segona vegada, després de més de vint anys, la qual cosa és un gran mèrit que sens dubte acredita la seua gran capacitat i talent”. Ha destacat, a més, “la importància d’un premi que posa en valor la nostra llengua i el treball dels nostres autors”.

En aquesta vint-i-dosena edició s’han presentat un total de huit obres, valorades per un jurat d’experts integrat per Jaume Sellés, tècnic del Servei Territorial d’Educació i Política Lingüística, Isabel Marcillas, doctora en Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Jaume Lloret, del Departament de Filologia Catalana de la UA i la historiadora Rosa Llorens.

Els embruixats de Clichy se situa a París, al maig de 1913, i arranca amb l’estrena de la consagració de la primavera d’Igor Stravinski. El caràcter avantguardista de la música i coreografia impacta al públic entre el qual es troba un joveníssim Óscar Esplá. El seu acompanyant, el ja consagrat compositor Camille Saint-Saens, reacciona de manera quasi violenta davant el concert i provoca un altercat en el teatre. En canvi, Esplá i Auguste Rodin queden fascinats per la música del compositor rus i s’enfronten a un Saint-Saens consumit per la gelosia.

La trajectòria teatral de Ximo Llorens, nascut a Alcoi en 1954, va començar en el grup Asalla i es va consolidar després amb La Cazuela. És actor, director teatral i dramaturg i ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals es troba el Premi Ciutat d’Alcoi, el Premi de Teatre de la Junta d’Extremadura, el Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana o el Evarist García de la Diputació d’Alacant.

Junt al desaparegut Pep Cortés, va crear destacats muntatges com Ai, Mare de Déu!, Un sopar de dimecres, Què fem de la mare?, Poquelín Poquelen o Bankabaret. A més del teatre, la seua activitat literària s’estén al periodisme i la narrativa, on té una extensa producció de contes curts i recentment ha rebut, junt a Jordi Peidro, el guardó de l’I Certamen Internacional de Novel·la Policíaca i de Misteri ‘Agata Christie’, convocat per l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canàries. També va guanyar el Certamen Internacional de Periodisme ‘Alacant, mar i foc’ i el Premi Internacional de Periodisme ‘Llija&Perrins’, en Worcester.

Advertisements

Send this to a friend