La Festa de Cocentaina també segueix en compàs d’espera

La pandèmia deixa a la Vila Comtal sense Moros i Cristians per segon any consecutiu

La Festa de Cocentaina també segueix en compàs d’espera
La plaça de l’església repleta de públic i festers, amb la imatge del patró i la Relíquia durant les festes de 2018. | ARXIU

Cocentaina torna a viure altre estiu atípic sense Festes de Moros i Cristians, una situació inèdita que no passava des de la Guerra Civil i que arriba per segon any consecutiu després que en l’anterior 2020 tampoc se celebraren els festejos en honor a Sant Hipòlit Màrtir a causa de la crisi sanitària de la Covid-19. Des de l’any passat han canviat molt les coses en la nostra societat i pràcticament ens hem acostumat a conviure amb el coronavirus adaptant la nostra vida quotidiana a les exigències de la pandèmia així com reinventant els actes festius o culturals per a poder complir amb les mesures encaminades a frenar la propagació del virus que marca la Generalitat Valenciana.

En aquest context, la Federació Junta de Festes de Moros i Cristians de la Vila Comtal ha preparat diferents activitats per a mantenir viva la flama de la festa i entre les propostes que s’han portat a terme destaquen activitats culturals com els Concerts de Música Festera, representacions teatrals o competicions esportives. A més ha sigut presentada altra edició històrica de la Revista de Festes i el passat cap de setmana va tindre lloc el Trofeu Sant Hipòlit de Ciclisme, dues iniciatives que se sumen al Campionat de Cotos que va guanyar la Filà Cavallers de Llúria o el Trofeu Filaes de Futbet on va vèncer La Llana “dins de la normativa vigent podem fer algunes coses i això ens anima mentre esperem que en 2022 tot torne a la normalitat i puguem fer les Festes que tots coneixem”, afirma el President de la Junta de Festes; Juan Francisco Masanet Valls.

SANT HIPÒLIT, PROTAGONISTA
El patró de Cocentaina, Sant Hipòlit Màrtir, continua tenint tot el protagonisme en aquest nou any sense Festes i a banda de les activitats abans esmentades s’estan celebrant diversos actes religiosos en honor seu. Entre aquests destaca el Novenari, una cita que es portarà a terme fins al 12 d’agost a la Parròquia de Santa Maria, a partir de les 19:45h; i que compta amb la participació de totes les Filaes contestanes. A més el dia 13 s’oficiarà la Missa Major en honor a Sant Hipòlit Màrtir a les 10 del matí, coincidint amb el dia de la seua festivitat litúrgica “tenim una bona oportunitat, com a Festers i veïns de Cocentaina que som, de donar exemple de l’estima cap a la nostra Festa i de la devoció que li tenim al patró. No podem eixir al carrer, però aprofitem aquests dies per a visitar a Sant Hipòlit i retre-li el nostre particular homenatge”, indica Kike Pascual; Vicepresident de Culte de la mateixa Junta de Festes.

Cal recordar que el màrtir romà fou triat patró del poble en l’any 1600, quan la greu Pesta de Xàtiva assolava la població, i un fet que segons està recollit en els Arxius Històrics del municipi va propiciar que la localitat quedara lliure d’aquella malaltia contagiosa tan semblant al coronavirus. Per aquest motiu des de març de 2020, i després del toc de l’Àngelus de migdia, volteja la campana anomenada ‘Hipòlita’ que trobem al campanar de Santa Maria demanant així al patró la fi de la pandèmia.

Send this to a friend