Proposta de canvis en l’ordenança: més val tard que mai

Des de 1997, L’ASJ ha anat posant traves a la incorporació igualitària de les dones a la festa d’Alcoi. En 2004, va introduir canvis en l’ordenança que van obligar a totes les filaes a inventar un vestit femení i això va retardar la presència de dones en les esquadres fins 2016.

Ara, en la proposta de canvi de l’ordenança, l’ASJ diu al pròleg que «Actualmente es imposible concebir nuestras fiestas con restricciones de cualquier índole, y desde la ASJ ha de fomentarse la tolerancia y erradicar cualquier atisbo de segregación y discriminación» . Per fi, després de 26 anys, l’Associació comença a entendre que no es poden posar portes al camp i que les dones volem participar en totes les activitats de les nostres festes.

Els canvis en l’ordenança de la festa que ha demanat enguany la filà Chano, i que nosaltres hem reivindicat des de fa temps, ens semblen un avanç. La proposta no està aprovada i no està clar que s’aprove. Nosaltres en vam presentar fa uns anys una pareguda i l’assemblea de l’ASJ la va rebutjar.

En Fonèvol continuem dient que un sol trage i una única roda evitarà injustícies,  discriminacions i problemes. En el seu moment, les 28 filaes van haver de crear obligatòriament un trage per a les dones amb «diferencias perceptibles» i entenem que ara no s’hauria de deixar a criteri de les filaes la unificació a un sol trage, perquè això obriria la porta a que algunes filaes segregaren i discriminaren, el que se suposa que l’ASJ vol eradicar. Si les filaes unifiquen el trage, la festa serà més equitativa. La igualtat no la pot decidir cada filà, la igualtat és un dret.

Creiem que s’ha de pensar també en les circumstàncies econòmiques personals de cadascú per no provocar enfrontaments en les filaes. Es poden pensar estratègies perquè no siguen sempre les dones les que hagen de canviar els vestits i fer despeses extraordinàries.

Pel que fa a la qüestió dels personatges festers, l’ASJ dona a entendre, encara que no ho proposa explícitament, que les dones no podran representar dos dels papers rellevants de la festa. L’excusa és que qui adopte eixos papers ha d’identificar-se «con el personaje sujeto a la tradición histórica y los valores que lo rodean». Tanmateix, el paper de Sant Jordi el fa un xiquet. És a dir, se li pot canviar l’edat, que no correspon al personatge, però no volen deixar que el represente una xiqueta.

Nosaltres defenem que tothom ha de tindre les mateixes possibilitats, entre altres motius perquè la festa rep molts diners públics. Una representació festera hauria d’estar a l’abast de qualsevol persona amb independència del seu gènere. Les festes no són fidels a la història i són de tota la ciutadania i, per tant, no es pot vetar a la meitat de la gent la possibilitat de representar certs càrrecs.

Un trage, una filà.

Fonèvol

Send this to a friend