Cocentaina va aclamar a la Mareta en la clausura de l’Any Sant

Una eucaristia al pati del Palau Comtal va tancar el V Centenari del miracle de la patrona

Cocentaina va aclamar a la Mareta en la clausura de l'Any Sant
El icono de la Mareta va ser traslladat al pati del Palau Comtal | Pepa Vañó

El pati d’armes del Palau Comtal de Cocentaina va acollir dissabte passat 17 d’octubre la clausura de l’Any Sant Jubilar de la Mare de Déu del Miracle, una jornada que es va emmarcar en la Setmana d’Exaltació dedicada a la patrona contestana que se celebra tots els anys per aquestes dates.

A les set de la vesprada, i mentre sonava amb força la coneguda com ‘Campaneta dels Monges’, va eixir del Monestir de les Clarisses el icono de la Verge del Miracle per a ser traslladat de manera ràpida fins al pati del Palau acompanyat pel clergat local i els Presidents de la Piula Unió; José Luís Molina i Ana Masanet. La imatge que oferia El Pla en aqueix instant res tenia a veure amb la que sol presentar en el matí de cada 19 d’abril ja que a causa de la crisi del Coronavirus a penes hi havia públic en la plaça per a rebre a la patrona. No obstant això, molts van traure el cap als balcons per a victorejar a la Verge del Miracle i els que esperaven dins de l’històric edifici van aplaudir sense parar la seua arribada mentre es disparaven les 27 salves en el seu honor. La Mare de Déu del Miracle va ser depositada a les portes de la Capella de sant Antoni Abat, lloc en el qual el 19 d’abril de 1520 es va produir el prodigi miraculós de les 27 llàgrimes de sang mentre el sacerdot Mossén Onofre Satorre oficiava la Santa Missa tal com va quedar reflectit en Acta Notarial. L’eucaristia de clausura de l’Any Sant va ser cantada pel Cor de Cambra Discantus i la mateixa va estar oficiada pel rector de l’església del Salvador, Don Javier Sanchiz, pel fet que finalment no va poder assistir a l’acte el Bisbe Emèrit de Huelva i natural de Benimarfull, Don José Vilaplana; per haver estat en contacte amb persones que havien donat positiu en Covid-19.

En finalitzar la celebració es va impartir la benedicció per a obtindre la indulgència plenària i seguidament es va efectuar el retorn de la Mareta al seu Monestir al mateix temps que tornaven a disparar-se les 27 salves entremesclades amb els vítores dels contestans i contestanes cap a la patrona. D’aquesta manera es va posar el punt final a l’Any Sant, inaugurat el 5 de maig de 2019, i autoritzat per la Santa Seu per a celebrar el V Centenari del miracle de la Mare de Déu que es commemorava en aquest any 2020. La pandèmia va impedir a l’abril dur a terme unes festes patronals que es preveien especials, però durant els mesos previs sí que es van fer nombrosos actes culturals, peregrinacions i celebracions religioses. Tot això es va completar amb la visita que la Verge del Miracle va realitzar a cada carrer del poble, les pedanies i el Cementeri Municipal en el transcurs de les romeries extraordinàries que van tindre lloc en la recta final de la passada tardor.

Send this to a friend