Ràdio Alcoi: 90 anys informant i entretenint

Ha iniciat els actes de celebració amb la presentació d'una revista commemorativa

Ràdio Alcoi: 90 anys informant
Imatge de l’acte organitzat per Ràdio Alcoi per a commemorar el 90 aniversari. XAVI TEROL

Ràdio Alcoi està d’aniversari. Compleix 90 anys. I ha iniciat els actes de celebració amb l’edició i presentació d’una revista commemorativa de 181 pàgines i format butxaca. Va ser en un acte celebrat, aquest passat dijous, en la sala d’actes de l’IVAM-CADA convertit, per a l’ocasió, en un estudi de ràdio. Amb aforament reduït i les mesures a les quals obliguen els protocols anticovid, els assistents van veure com es fa la ràdio. Els components de la segona de les emissores més veterana de la Comunitat Valenciana, l’EAJ-12 i una també de les més longeves a Espanya, van convertir la presentació de la revista en una programa en directe, pel qual van anar passant convidats i protagonistes d’aquesta extensa història, així com tots i cadascun dels components de la família que conformen l’emissora que ens acompanya de manera ininterrompuda des del 20 de novembre de 1931, dia en què van començar les emissions de manera regular.

Va ser la cap d’informatius, Lucía Gadea, l’encarregada d’obrir el ‘programa’ donant la benvinguda als assistents. A partir d’ací, la presentació va reflectir el dia a dia, el minut a minut d’una ràdio, amb convidats, entrevistes i retransmissions que van anar desgranant l’origen, creixement i evolució de l’empresa que inclou tres emissores, l’OM i dues en FM, una d’elles amb programació musical, els 40 Principals, i que també està d’aniversari, perquè celebra 40 anys d’emissió des de la nostra ciutat.

Maribel Vicedo, Paco J. Agulló, els esportius Ismael Mayor i Marcos Martínez, l’home del temps Enrique Moltó i la veu de la ‘festa’ Paco Aznar, entre altres, van anar intervenint per a comptar les seues experiències, mentre s’anaven revelant els continguts d’una revista que ha comptat amb infinitat de col·laboradors. No han faltat els treballadors de la casa, inclosos els tècnics de so, amb Gonzalo Belenguer al capdavant, que van ser els qui, com cada dia, van estar controlant que l’emissió, que va poder seguir-se per Youtube, arribara en perfectes condicions als oients. Del naixement i transcórrer d’aqueixes nou dècades d’història van fer repàs el director, Juan Jordá i l’adjunta a la direcció Celia Ubeda, una altra component de la família Raduán cridada a encarar el futur de l’emissora. Tots dos van parlar de Jesús Raduán, l’inquiet i inconformista fundador de l’emissora, l’obstinació de la qual va acabar aconseguint l’anhelada llicència per a emetre.

Ho va aconseguir amb l’ajuda de César Puig Martínez, el diputat alcoià que va fer arribar a Madrid la instància per a la creació de l’emissora, un tràmit que va ser aprovat en un ple en temps de la II República que va presidir per un alcalde anomenat, curiosament, Antonio Francés Sanchis. L’actual, Antonio Francés Pérez, va tancar l’acte felicitant Radi Alcoi i a la família Raduán “per fer possible tindre a Ràdio Alcoi entre nosaltres”. Va afegir que aquell projecte que es va iniciar fa 90 anys “segueix hui, amb la mateixa força. No crec en els miracles sinó en les persones”, va concloure.

Send this to a friend