Evocar l’època modernista com a forma d’evasió

Per a la quarta edició hi ha confirmades actuacions de ball i cant, conferències i iniciatives d'aparadorisme

Evocar l'època modernista com a forma d'evasió
Imagen de archivo de una edición anterior de la Fira Modernista.

La Fira Modernista encara enguany la seua quarta edició, amb la incògnita de saber en quines condicions podrà dur a terme la seua programació. El que de moment està confirmat és la data –del 20 al 26 de setembre– i el cartell promocional de la Fira, que a diferència d’altres anys no honrarà la figura de cap personatge o esdeveniment històric.

Des de la regidoria de Turisme d’Alcoi s’ha iniciat aquest mes de juliol la promoció de les diferents activitats, en l’organització de les quals col·laboren activament diferents entitats locals. No obstant això, la realització de totes elles està condicionada a les restriccions que marque la pandèmia a la fi de setembre. La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, reconeix que les activitats divulgatives que tindran lloc entre setmana (xarrades, exposicions…) seran més viables de realitzar, atés que s’organitzen a porta tancada i en elles és més senzill controlar l’aforament.

Una altra qüestió serà la programació de cap de setmana –amb actes a l’aire lliure de caràcter multitudinari–, que en edicions anteriors solien atraure a nombrosos visitants a la nostra ciutat.

El lema per a enguany és ‘La màgia del passat’, una frase que per a Zamorano representa la necessitat de “evasió” respecte a les circumstàncies actuals: “hem de creure en la màgia i mirar cap al futur”. La imatge promocional de la Fira és fruit del bon fer amb la càmera de Toni Miranda, qui ha retratat al modista alcoià Germán Molla caracteritzat amb estètica modernista.

RUTES DE VERMUTS I APARADORISME
Una de les iniciatives d’enguany –ja convertida en tradició– és la que organitza l’associació de comerciants del Centre, els qui engalanaran els seus aparadors amb indumentàries i objectes que evoquen l’època modernista. D’altra banda, diversos establiments hostalers del centre conformaren ‘la ruta del vermut’, un recorregut que igual que en anteriors edicions permetrà als transeünts provar diferents varietats d’aquesta refrescant beguda. Els establiments regalaran un got amb decoració modernista amb cada consumició, i a més –en col·laboració amb l’Associació Cultural Samarita– es convocaran un concurs de tapes.

CONCERT DE LA CORAL POLIFÒNICA
La Coral Polifònica Alcoiana té previst presentar un recital el dissabte 25 a les 12 hores en la Glorieta. La particularitat és que volen fomentar la participació de la ciutadania, per la qual cosa el dimecres previ –22 de setembre– han convocat a les 20 hores de forma oberta un assaig en la placeta de la Creu Roja per a preparar el repertori del concert. Durant el recital en la Glorieta es podrà adquirir el disc ‘Alcoi Modernista – Cançons populars’ que la Coral va gravar en ocasió de la primera edició de la Fira Modernista. La FundacióN Mutua de Levante, encarregada d’impulsar aquell treball, va donar fa mesos l’excedent de ‘cedés’ a la Coral perquè poguera procedir a la seua venda, i així recuperar part dels fons perduts davant la suspensió d’activitats musicals produïda per la Covid-19.

ACTUACIONS DE BALL
El ballet de Virginia Bolufer ha preparat dues actuacions de ball. La primera d’elles el dissabte 25 al matí en la Glorieta, mitjançant dues passes d’un espectacle anomenat ‘El fantasma de Houdini’, basat en l’obsessió que el famós ‘escapista’ sentia pels esperits i l’ocultisme. L’altra actuació serà el diumenge 26 en el Teatre Calderón, organitzada per l’Associació Alcoi Modernista, i en la qual el ballet de Virgina ha sigut convidat a participar. S’interpretarà ‘Sevilla’ –actuació de dansa espanyola ambientada en la composició d’Isaac Albéniz–, i un altre espectacle que del qual encara res ha transcendit amb la condició que siga una sorpresa. La mateixa Bolufer ha avançat que les integrants del seu ballet aniran abillades amb indumentària modernista. D’altra banda, Danses Al Azraq també ha anunciat la seua participació en l’esdeveniment modernista mitjançant dues coreografies.

CONFERÈNCIES A CÀRREC DEL CAEHA
El vessant acadèmic d’aquesta Fira Modernista serà a càrrec del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA). Serà mitjançant dues conferències, totes dues impartides per joves investigadors que són socis de l’entitat. La primera tindrà lloc el dilluns 20 de setembre a les 19’30 hores en l’espai Àgora, sota el títol ‘L’Alcoi perdut’ i a càrrec d’Álvaro Verdú. Serà un recorregut per l’Alcoi de finals del segle XIX i principis del XX, mitjançant fotografies que mostren l’urbanisme modernista des dels seus orígens. La segona conferència serà impartida per Karen Juan, el dijous 23 de setembre a les 19’30 hores també en Àgora, per a parlar de la feminització de la religió en el segle XIX. Tal com explica la presidenta de la institució, Elisa Beneyto, es tracta d’un tema “molt poc tractat”, part del treball final de grau que Karen va realitzar per a obtindre la titulació d’història en la Universitat d’Alacant.

Send this to a friend