Homenatge als qui van morir o van patir exili per defensar Alcoi en la Guerra de Successió

El diumenge es col·locarà una placa en el seu record en la plaça Ramón y Cajal

Homenatge als qui van morir
Plaza on se celebrarà l’acte diumenge que ve. ALDEMAR

L’Ajuntament d’Alcoi celebrarà aquest diumenge (12 hores) un acte d’homenatge a totes aquelles persones que van morir o van patir exili per defensar Alcoi en la Guerra de Successió, complint així un acord plenari. Per a això, es col·locarà una placa en el seu record en la plaça Ramón y Cajal, on es va produir un dels primers assalts de l’exèrcit felipista, circumstàncies en les quals, a més, es va produir la demolició de l’antic convent de Sant Francesc.

Cal tindre en compte que el 9 de gener es commemora l’ocupació d’Alcoi per part de les tropes felipistas, fet que va tindre lloc en 1708. Arran del posicionament dels alcoians a favor de l’arxiduc Carles, la llavors vila d’Alcoi va estar assetjada, va patir atacs, multes i l’abolició de privilegis forals amb el decret de Nova Planta.

L’1 de gener Alcoi havia quedat incomunicat i es va lluitar durant huit dies sense treva, fins que el dia 9 la seua guarnició va capitular davant la falta de socors de l’exterior. Durant aquells dies els atacs del general borbònic Mahoní es van veure reforçats per l’arribada del duc de Berwick, amb més de sis mil homes i sis grans canons.
Després de l’ocupació centenars de milicians, que no estaven acollits al fur militar, van ser executats durant sis terribles mesos, entre ells el capità Francesc Perera, natural de la comarca de Balaguer. Mentre que altres nombrosos alcoians, partidaris de l’arxiduc Carles, es van veure obligats a marxar a l’exili.

El regidor de Cultura, Raül Llopis, explica que «coincidint amb el 9 de gener celebrarem aquest homenatge. Serà un acte senzill, però necessari, per a reconéixer a totes aquelles persones que van morir o patir l’exili per defensar Alcoi. I ho fem en un lloc emblemàtic, ja que en la plaça Ramón y Cajal va tindre lloc un dels primers assalts a la població».

Send this to a friend