L’equip de coordinació de trasplantaments, la peça “necessària” de l’ampli puzle solidari

L'hospital Verge dels Lliris disposa d'aquest grup, format per quatre professionals sanitaris

L'equip de coordinació de trasplantaments, la peça “necessària” de l'ampli puzle solidari
Els quatre membres de l’equip de coordinació de trasplantaments de l’hospital Verge dels Lliris. | XAVI TEROL

Actualment, aquest grup està format per quatre persones, dues metgesses i dos infermers, que suposen l’eix central d’un gran entramat que es posa en marxa i que forma part del procés de donació.

Els seus noms són –conforme apareixen en la imatge de la notícia– Pilar Garcés, María Jesús Díez, Andrea Moltó i José Ángel Muñoz.

Tal com destaquen ells mateixos, són una “peça xicoteta, però necessària”, a l’hora de dur a terme el procediment de la donació.

Els quatre compaginen la feina de casa diàries amb el treball que comporta ser un dels membres del citat equip de coordinació.

La més veterana és Pilar Garcés, que va entrar a formar part d’aquest grup l’any 2006. Entre 2017 i 2018 es van sumar María Jesús Díez i José Ángel Muñoz, mentre que Andrea Moltó és l’última de les incorporacions, fa al voltant d’un any.

Aquest equip és l’encarregat de parlar amb la família del possible donant i iniciar tota la coordinació necessària, que passa per la participació de nombrosos departaments de l’hospital, a més del contacte amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), entre altres aspectes.

Tots ells estan de manera voluntària en el grup de coordinació i es preparen per a això amb la realització de cursos, en els quals s’expliquen algunes tècniques “per a donar males notícies” i per a comentar la possibilitat de donar els òrgans del pacient, ja que, llevat que aquest haja reflectit en un document de voluntats anticipades –que es pot sol·licitar en el SAIP (Servei d’Atenció i Informació al Pacient) del propi hospital– el seu desig de donar els òrgans, és necessari sol·licitar permís als familiars.

Els quatre integrants coincideixen que és una labor molt gratificant perquè suposa “una alegria saber que algú puga viure més temps”.

A més, també posen el focus en les famílies que decideixen donar, ja que són capaces “d’ajudar en una situació tan dramàtica com és perdre a un familiar”.

I és que, assenyalen que “la gent està molt conscienciada” en la importància de donar òrgans.

Send this to a friend