El pressupost 2023 de Banyeres ascendeix a 9 milions d’euros

Només Compromís va votar a favor

El pressupost 2023 de Banyeres
Ple en el qual es van debatre els Pressupostos 2023.

L’Ajuntament de Banyeres ha aprovat els pressupostos del 2023 que ascendeixen a 9.188.910,96 euros. El document annexa també les seues bases d’execució, la plantilla de personal i el programa anual de contractació. Va ser aprovat amb el vot favorable del Grup Municipal de Compromís, l’abstenció del PSPV-PSOE i el vot en contra del PP.

L’alcalde va dir que el Pressupost 2023 seguia la pauta d’exercicis econòmics anteriors. Va referir que les previsions d’ingressos s’havien realitzat sota la premissa de la prudència i que s’havien basat en els que s’havien liquidat l’any anterior. Va recordar que no s’havien pujat els impostos en els últims huit anys el que irremeiablement “limitava la capacitat de la despesa” i que, malgrat això, el consistori havia continuat prestant serveis sense demanar més als ciutadans.

De l’apartat de despeses va apuntar que el capítol de personal havia experimentat un augment important a conseqüència dels increments decretats per llei, la pujada dels costos de la Seguretat Social i el reflex del cost dels diferents llocs de treball, fent referència al pas de plantilles des de l’apartat “no estructural” a “estructural” i la recuperació de l’apartat de la “carrera professional” que l’any passat va haver d’anul·lar-se.

També va parlar de l’increment del cost del manteniment de la despesa corrent i dels serveis, amb especial esment a la multiplicació dels costos energètics. Va assenyalar la pràctica inexistència de despeses financeres per no haver-se contractat operacions de crèdit i va citar els que es derivaven del suport a associacions locals.

També va fer referència als capítols d’inversions on va destacar la que es realitzarà dins del Pla Planifica que subvenciona la Diputació per a rehabilitar l’edifici de la Mútua per a convertir-se en el nou ajuntament. Josep Sempere va destacar també el caràcter social i cultural dels Pressupostos i l’impuls que aportaven per al desenvolupament de la població en múltiples aspectes.

El PSOE es va abstindre
Des del PSOE, que es va abstindre a l’hora de la votació, es va recalcar que l’augment de la despesa corrent era elevat i que el futur govern municipal hauria de plantejar el “augment moderat” de les taxes i impostos, combinant aquesta mesura amb l’ús del romanent. Va recordar, com ja va fer en altres ocasions, que la Diputació seguia sense donar suport al Fons de Cooperació Local, la qual cosa minvava els ingressos locals, alguna cosa que no ocorria en les poblacions de les províncies de València i Castelló.

Per part seua, des de les files del PP es va criticar l’estat d’execució del pressupost passat any i que les quantitats aprovades res tenien a veure amb el que realment va arribar a gastar-se, qualificant aquest extrem de “poc rigorós i d’una considerable grandiloqüència”. El seu portaveu, José Carlos Molina, va dir que s’havien aplicat rebaixes en nombroses delegacions i que, no obstant això, s’observaven augments en altres partides, incidint en el cost de la recollida de fem. Va catalogar de “barbaritat” les despeses previstes en personal i de la falta de projectes, catalogant de “irreal” al conjunt del document.

Resposta de l’alcalde
L’alcalde va contestar referint que aquest pressupost podria utilitzar-se per qualsevol corporació que resulte després de les eleccions. Va dir que un pressupost era sempre una “línia a seguir” i que podria buscar-se en l’hemeroteca com havia gestionat el PP els pressupostos en anys passats i analitzar els diferents estats d’execució. Va retraure al portaveu popular que “no diguera res” en les Comissions d’Hisenda prèvies i que el pressupost era una cosa “viva” que havia d’adaptar-se a cada moment.

Així mateix, va recordar que pese no haver pujat els impostos el romanent havia continuat pujant gràcies al criteri de prudència: “comencem amb 2 milions i ara estem en 5” i que, si s’analitzava la liquidació de l’any anterior, pràcticament coincidien les despeses i ingressos executats, desmentint la falta de rigor de la qual se li atribuïa.

Send this to a friend