Recomanacions davant les elevades temperatures d’aquests dies

S'incideix especialment en les persones majors o malaltes, bebés i lactants, així com dones embarassades

Recomanacions davant les elevades temperatures d'aquests dies
Vista panoràmica de la ciutat d’Alcoi. | ARXIU

Malgrat estar encara el mes d’abril, durant aquests dies estem vivint una onada de calor, amb temperatures que superen els 30 graus a Alcoi.

La previsió de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), és que les temperatures comencen a baixar a partir del diumenge, passant d’una màxima de 34° aquest dissabte, a 25 l’endemà. Demà la mínima serà de 16é i la màxima de 34 graus.

Davant això, l’Ajuntament d’Alcoi ha comunicat una sèrie de recomanacions per a evitar afeccions per colps de calor tant en persones com en animals de companyia.

Com a mesures de prevenció, des del departament de Salut Pública es recomana beure líquids amb freqüència però evitar les begudes alcohòliques, molt ensucrades o amb cafeïna. Cal passar el major temps possible en llocs frescos i reduir l’activitat física o l’esport en les hores centrals del dia, a més d’utilitzar roba lleugera, mantindre les medicines en un lloc fresc i no realitzar menjars copiosos.

S’ha de prestar especial atenció a les persones majors o malaltes, bebés i lactants, així com a les dones gestants. En cap cas hem de deixar a ningú en un vehicle estacionat i tancat. D’altra banda, davant qualsevol símptoma compatible amb un colp de calor que es prolongue durant més d’una hora, cal consultar als professionals sanitaris.

Des d’aquest departament s’ofereixen també algunes claus per a reconéixer aquests colps de calor. Cal estar atents a símptomes com la sequedat i la coloració roja de la pell, el pols ràpid, el dolor intens de cap, confusió o pèrdua de consciència. En cas d’urgència vital, es recomana telefonar al 112 i mentre arriba l’ajuda es pot emportar a la persona afectada a un lloc fresc i baixar-li la temperatura amb draps freds o amb un bany d’aigua freda. És important no donar a la persona de beure cap mena de líquid.

Respecte als animals de companyia, es recomana evitar els passejos en les hores centrals, de 12 a 18 hores, i en cap cas quan hi haja sol directe o quan la temperatura siga major a trenta graus. L’asfalt pot produir cremades en els coixinets de les potes.

Send this to a friend