Pilar Almeria, la primera dona a acompanyar a l’Ambaixador Reial

El Ban tindrà lloc aquesta vesprada, a partir de les 18’30 hores, després del singular ‘Pregó del Tio Piam’

Pilar Almeria, la primera dona a acompanyar a l'Ambaixador Real
Ban Reial del passat 4 de gener de 2023. | ARXIU

El preludi de la visita de Ses Majestats, els Reis Mags d’Orient, es viurà en la vesprada de hui dijous, 4 de gener, amb la visita de l’Ambaixador Real, l’emissari de Melcior, Gaspar i Baltasar, per a anunciar la imminent arribada dels protagonistes de la Cavalcada.

El Bàndol Real és un dels actes més destacats del Nadal Alcoià, molt esperat per tots els alcoians i alcoianes, especialment pels més xicotets, ja que és el moment en el qual es depositen les cartes amb tots els desitjos, il·lusions i somnis, en les bústies que porten les burretes que van al final de l’acte.

L’anunci de l’arribada de Ses Majestats es transmet a través de la lectura del citat Ban, que l’emissari va declamant durant tot el recorregut, des de la seua partida en la Font Redona fins al final de l’avinguda País Valencià després de passar per Sant Nicolau, plaça d’Espanya i Sant Llorenç.

PRIMERA DONA, PILAR ALMERIA
L’actriu i directora teatral alcoiana, Pilar Almeria, és la primera dona que ajudarà a fer arribar el missatge de l’emissari real en els 100 anys d’història del Ban Reial.

Sobre això, l’alcalde, Toni Francés, assenyala que “un ha d’intentar actuar donant exemple del que defensa” i que si, en el cas de les festes de Moros i Cristians, “demanem eixe canvi perquè la dona estiga plenament integrada, el que li correspon a l’Ajuntament és actuar en conseqüència”.

El primer edil afig que “crec que és un pas important, que qui done veu a l’Ambaixador siga una dona, i una dona com Pilar, una actriu i directora teatral reconeguda en tota Espanya i que quan va rebre la notícia, la va rebre extraordinàriament bé”.

Almeria declamarà un text elaborat per To Belda, nascut a Alcoi en 1981. És biòleg i professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant i coordinador tècnic d’activitats culturals del Campus d’Alcoi.

PREGÓ DEL TIO PIAM
Abans del Bàndol Real, sobre les 18 hores, des de la plaça d’Espanya, tindrà lloc l’habitual ‘Pregó del Tio Piam’, que representa una tradició alcoiana del segle XIX en la qual els xiquets eixien de la ciutat per a rebre als Reis Mags.

El Grup de Danses Carrascal s’encarrega d’aquesta representació, que puja per Sant Nicolau.

Send this to a friend