L’aigua, un recurs poc valorat al nostre país

El diumenge 22 de març se celebra a tot el món el Dia mundial de l’aigua. Celebrar aquesta efemèride va nàixer en la Cimera de la Terra, a Rio de Janeiro en 1992.
En aquesta ocasió, el Dia Mundial de l’aigua presenta el binomi i la relació Aigua i Canvi Climàtic. Ja que utilitzant l’aigua de manera eficient, també estem reduint els gasos d’efecte hivernacle i per tant lluitant contra el Canvi Climàtic.

Tots podem aportar i sumar xicotetes accions que poden tenir una gran repercussió, així ja fa molt de temps que ens recomanen dutxar-se i no banyar-se per l’estalvi d’aigua. Si a més ho fem d’una manera racional, estarem consumint menys aigua calenta i per tant gastarem menys combustible o energia en la dutxa. També podem fer alguna cosa semblant en programes de baixa temperatura de neteja de rentaplats i llavadores, aquestes accions contribueixen a reduir les emissions de CO2. Altres mesures van encaminades a l’estalvi d’aigua, així circuits tancats que no trauen l’aigua fins que no estiga a una determinada temperatura o simplement podem recollir l’aigua gelada fins que surta calenta i poder aprofitar aquesta aigua per a altres coses, així estarem evitant gastar un bon grapat de litres.

També hem de tenir en compte que els fenòmens meteorològics extrems fan que l’aigua siga més escassa, més impredictible, més contaminada o les tres. En països desenvolupats com el nostre, de vegades no som conscients d’un recurs tan important com l’aigua, estem acostumats a obrir l’aixeta i que isca eixe or líquid. Per sort en la nostra ciutat compten amb bons aqüífers, com el del Molinar que ens proporciona aigua suficient per a tots. La passada DANA a la nostra Comunitat va generar molts problemes amb inundacions i infiltracions de terra en la xarxa pública d’algunes ciutats com la nostra, i que ens va fer valorar encara més la sort de tenir uns bons recursos hídrics i de qualitat. Per altra banda, eixes pluges han produït un augment dels nivells dels nostres aqüífers. Per tant hem de ser conscients de la necessitat de preservar aquests recursos, d’evitar el seu balafiament, la seua contaminació i de tenir per damunt de tot una gestió segura i sostenible de l’aigua.

Dintre dels ODS (Objectius del Desenvolupament Sostenible) el nombre 6 tracta sobre l’Aigua neta i sanejament, parla de l’Accés a aigua potable i sanejament per a tots abans del 2030. Hi ha més de 2200 milions de persones que viuen sense aquesta aigua potable, s’imagineu viure sense ella, hem de ser conscients de la sort que tenim i de la cura que hem de tenir amb ella, per a preservar-la i estalviar-la. Nombrosos processos industrials, de producció, agricultura, alimentació i sanitaris necessiten aigua. A tots ens agrada anar als rius o a les platges i gaudir d’aquestes, la qual cosa està relacionada amb l’objectiu ODS 14 Vida Submarina, que tracta la reducció de la contaminació dels mars.

Us imagineu per un moment l’actual Crisi Sanitària del COVID19 sense aigua? Per tot arreu es recomana llavar-se les mans per evitar la propagació del COVID19 i d’altres malalties infeccioses, per tant pensem que som uns afortunats en poder netejar-se bé les mans, doncs prop de 3 mil milions de persones no disposen d’aquesta aigua. Per tant aprofitem aquest recurs, gastem-lo de manera racional i cuidem-lo al màxim perquè perdure en les millors condicions possibles i arribe a la màxima gent possible.
I voldria acabar aquest article fent un poc de pedagogia ambiental, us convide a entrar en la web https://www.worldwaterday.org/. Mireu els 4 apartats de la mateixa on ens dóna una gran quantitat d’informació per APRENDRE, COMPARTIR, ACTUAR I CUIDAR-SE i aplicar canvis fàcils en el nostre estil de vida que contribuiran a tenir un planeta amb millors condicions.

Send this to a friend