Salvem El Tren convoca una concentración este viernes en la estación de Alcoy

Denuncia la degradación de la línea Alcoy-Xàtiva y reivindica la mejora urgente

Concentración de Salvem El Tren
Imagen de archivo de la estación de tren de Alcoy.

El colectivo Salvem El Tren ha convocado una concentración este viernes, a partir de las 19 horas, en la estación de Alcoy. Bajo el lema ‘Pel nostre tren, pel nostre futur. Per la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València’, la plataforma vuelve a poner en evidencia la situación de degradación en que se encuentra el servicio, como también reivindica la necesidad de que se lleven a cabo actuaciones de mejora con carácter urgente.

Precisamente, la diputada nacional del PSOE, Patri Blanquer, ha comparecido este viernes en el Ayuntamiento para explicar las líneas de trabajo de los Presupuestos Generales del Estado del próximo año, y una de las inversiones por parte del Gobierno central que ha defendido es justamente la modernización del tren Alcoi-Xàtiva. Blanquer ha recordado en este sentido que en la actualidad se están ejecutando unas obras para la mejora de la seguridad, como también se encuentra en marcha el proyecto de renovación de vía para los dos tramos Alcoy/Ontinyent y Ontinyent/Xàtiva, con un presupuesto total que supera los 8’5 millones de euros.

Respecto a la protesta de esta tarde convocada por Salvem El Tren, se ha elaborado un manifiesto para la ocasión que se puede leer a continuación.

MANIFEST DE LA CONCENTRACIÓ:
 
PEL NOSTRE TREN, PEL NOSTRE FUTUR
 
   
Per la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València
 
Per un ferrocarril públic, social i sostenible que vertebre el territori i contribuïsca al refredament del planeta

 
El tren convencional és, sense dubte, el mitjà de transport més sostenible i cada dia més una peça fonamental per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, tasca imprescindible en el context actual d’emergència climàtica.
 
Un tren en bones condicions és un mitjà de transport molt segur, còmode, accessible, respectuós amb les terres que travessa, econòmic i net. Als seus avantatges ecològics cal afegir els que té en l’aspecte social: és molt més accessible que el transport privat per carretera o que l’avió, té una sinistralitat molt baixa en relació amb la carretera i contribueix a la vertebració territorial i al manteniment de la població en els pobles de l’interior.
 
A pesar d’això, els successius governs espanyols han dilapidat quantitats ingents de fons públics en línies d’alta velocitat que no tenien la més mínima rendibilitat econòmica ni social, en detriment de les línies de rodalies i regionals que utilitzen diàriament un gran nombre de persones.
 
Aquestes línies han vist com la insuficiència de recursos econòmics invertits ha repercutit negativament en la qualitat i la seguretat del servei prestat, aprofundint encara més en les desigualtats socials. És imprescindible una gestió i titularitat pública del ferrocarril, que optimitze els recursos i prioritze les inversions que garantisquen la seua qualitat, accessibilitat i sostenibilitat.
 
Els últims cinc anys, i sense tenir en compte el període pandèmic, s’han suprimit 20.500 trens. Per exemple, en l’àmbit de València, només en 2019, es van suprimir 7.590 trens, la majoria per falta de personal o de vehicles ferroviaris. Aquest fet, junt amb el mal servei que s’ofereix per part de Renfe, ha comportat que en l’última dècada s’haja passat de 24 milions de viatges a l’any, a tan sols 14,5. A més, aquesta problemàtica segueix en augment.
 
El deteriorament del servei ferroviari entre Alcoi i València és una conseqüència clara d’eixa política de transport i infraestructures que denunciem. La nostra línia s’ha deteriorat progressivament i ha perdut molts usuaris potencials a causa de la falta d’inversions i del mal servei que ofereix: escassos horaris (i, sovint, no massa adequats), falta de puntualitat i cancel·lacions d’última hora, necessitat de fer transbordament a Xàtiva, molt baixa velocitat, etc. Hi ha estudis que han acreditat que, si es reformara la línia, amb la consegüent reducció del temps de viatge, s’incrementaria notablement la quantitat d’usuaris actuals fins a arribar als 300.000 anuals.
 
És ben il·lustratiu comparar el temps de viatge quan van començar a fer-se els trajectes regulars entre Alcoi i València i el que tarda ara: si en l’any 1904 tardava 2 hores i 30 minuts en fer el recorregut entre les dues poblacions, actualment, més de 100 anys després, tarda -si no hi ha retards- 2 hores (i fins i tot en algun horari s’arriba a les 2 hores i 18 minuts). No és d’estranyar aquesta baixa velocitat, ja que en alguns punts els automotors circulen a només 20 km/h a causa del mal estat de les vies.
 
Per tot això, des de la plataforma Salvem el Tren reclamem:
  • El restabliment del servei ferroviari anterior a la pandèmia de la COVID-19, amb la plantilla suficient per a garantir un servei de qualitat, incrementant les freqüències i adequant els horaris a les necessitats de les persones usuàries.
  • La implicació dels nostres ajuntaments en la promoció de l’ús del tren.
  • L’execució de les obres de millora i modernització de la línia València-Xàtiva-Alcoi tantes vegades anunciades. Cal fixar un calendari d’actuacions i que s’habiliten les partides pressupostàries necessàries.
  • La rehabilitació i adequació de les estacions, donant prioritat als serveis més essencials, com sales d’espera, il·luminació adequada a les andanes, serveis, informació personal i amb pantalles, i acabar amb les barreres arquitectòniques per a persones amb diversitat funcional, bicicletes, etc.
  • La substitució dels trens, que tenen ja 40 anys d’antiguitat, per vehicles ferroviaris en condicions, accessibles, segurs i còmodes, sostenibles i eficients energèticament (provisionalment amb trens híbrids fins que s’electrifique la línia).
  • La recuperació del transport de mercaderies per ferrocarril, que es va suprimir en 1989. És lamentable la situació de l’estat espanyol, on els últims anys el transport de mercaderies per tren ha disminuït de l’11% al 2,4%, mentre que la mitjana a la Unió Europea és del 17%.
  • El foment de la intermodalitat i el servei a les persones amb mobilitat reduïda, així com la bicicleta i integrar unes tarifes més econòmiques que permeten i incentiven la utilització d’aquest mitjà de transport.

Send this to a friend