S’incompleixen els projectes dels pressupostos participatius

Per a Avanzar la posada en marxa dels Pressupostos Participatius en 2014, representaven una bona oportunitat perquè els veïns, des de les seues vivències, i experiències com a usuaris de les diferents dotacions i serveis de la ciutat, pogueren proposar projectes i actuacions al govern de la ciutat, que contribuïren a millorar la qualitat de vida de les persones, especialment en matèria d’Accessibilitat
Realitzar un Pla Integral d’Accessibilitat per a la ciutat, va ser el projecte més votat en els primers Pressupostos Participatius de 2014. Un projecte que permetria estudiar la situació d’Accessibilitat de tots els nostres carrers, edificis públics i de comunicació sensorial, aportant els canvis que s’haurien de realitzar així com el corresponent cost econòmic necessari perquè l’Ajuntament poguera realitzar-lo en diferents etapes.

Després de dos anys d’espera comprovarem que l’informe que ens va entregar el Govern Municipal, era un estudi parcial, no integral, que s’havia realitzat únicament sobre el 31% dels carrers de la ciutat, centrant-se en els carrers principals ignorant la situació de la resta, i que el corresponent als edificis públics, transport i comunicació eren estudis superficials, deixant temes per a analitzar en una altra ocasió.

L’estudi “parcial” va provocar la decepció i desconcert de la Comissió de seguiment dels Pressupostos Participatius, que van considerar que el Govern Municipal havia incomplit l’acordat en la reunió del 14 de maig de 2015, en el que segons consta en l’acta, es va acordar realitzar el Pla Integral d’Accessibilitat de tota la ciutat, destinant 80.000 euros dels 96.000 que l’Ajuntament havia assignat per a Accessibilitat i utilitzant els 16.000 euros restants per a millores puntuals.

Per a Avanzar, aquesta actuació demostrava que l’estudi que es va contractar per 21.000 euros, en lloc dels 80.000 euros assignats pels veïns, no va ser el resultat d’una bona gestió en la contractació, – com ens van informar la regidora de participació i l’arquitecte municipal – sinó perquè durant el temps de demora s’havien gastat bona part dels diners en coses alienes als pressupostos participatius, i en lloc d’informar de la situació i resoldre-ho, van optar per reduir el contingut de l’estudi als diners que quedaven.

Malgrat haver quedat demostrat l’incompliment i el mal ús dels recursos assignats, el govern municipal es nega a completar el Pla Integral d’Accessibilitat que en l’actualitat només conté el 31% dels carrers i no la totalitat com havien acordat els veïns en els Pressupostos Participatius , amb el que Alcoi lamentablement ha perdut una gran oportunitat i contínua entre les ciutats que no tenen un Pla estratègic d’accessibilitat com exigeix l’LIONDAU (Llei 51/2003 de 2 de desembre d’ igualtat d’oportunitats) necessari per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans – especialment les persones amb mobilitat reduïda o amb limitacions sensorials–.

Pel que fa al projecte, de: “REALITZAR UN TRACTAMENT ANTILLISCANT EN LES VORERES DEL CENTRE DE LA CIUTAT”, aprovat en els Pressupostos Participatius de 2015 per a evitar caigudes i millorar la seguretat de les persones, tampoc s’ha complit.

Per a realitzar aquest projecte, els tècnics municipals van assignar 60.000 E, sense que aportaren cap informació sobre el tipus de tractament que es pensava realitzar, reconeixent finalment que no sabien el que havien de fer, que el pressupost era aleatori i que no obeïa a cap estudi tècnic objectivament pressupostable, la qual cosa va demostrar una falta de rigor i de professionalitat dels corresponents tècnics municipals, i una tolerància preocupant per part del Govern Municipal amb aquestes pràctiques tan poc professionals en la gestió pública.

Davant aquesta situació en lloc de reconéixer la situació amb els veïns i replantejar l’estudi, van decidir unilateralment canviar la destinació dels diners d’aquesta partida, a eixamplar una part de les voreres en Mossén Torregrosa i País Valencià presentant les obres com un projecte del govern per millorar l’accessibilitat, i ometent que els diners per a l’obra estava destinat al tractament antilliscant de les voreres que finalment no s’ha complit.

Malgrat tot, Avanzar, considera que el col·lectiu ha actuat responsablement amb la seua funció social intentant amb les seues aportacions millorar la qualitat de vida de les persones – especialment les que tenen mobilitat reduïda – procurant que els carrers, els edificis públics i les comunicacions siguen accessibles per a tots i totes, però que lamentablement no ho havem pogut aconseguir per la falta de sensibilitat social del Govern Municipal – que ha actuat en contra de la voluntat dels veïns, destinant a altres partides els recursos dels Pressupostos participatius.

Per tot l’exposat Avanzar vol alertar als ciutadans sobre la vertadera realitat del procés dels Pressupostos Participatius on no es compleix el que decideixen els veïns i s’impedeix la seua participació en la gestió dels projectes.

Finalment Avanzar, com a col·lectiu ciutadà considerem que els Pressupostos Participatius poden ser un bon instrument de participació per a millorar la qualitat de vida de les persones, i exigeix al Govern Municipal:
– Que complisca amb els compromisos pendents de 2014 i de 2015 etc. completant els estudis del Pla Integral d’Accessibilitat i aplicant el Tractament Antilliscant en les voreres del Centre de la ciutat.
– Que per garantir la de participación de ciutadans i col·lectius, es constituïsca, la Comissió Municipal d’Accessibilitat.
– Que es realitzen les obres pendents al País Valencià, Orosia Silvestre, Àgora, etc. però, i sobretot que el seu funcionament siga veritablement: DEMOCRÀTIC, PARTICIPATIU i TRANSPARENT.

Amparo Camps Ferrándiz. Presidenta d’Avanzar

Send this to a friend