Visca Sant Bacus

La versió curta diu que Roma va caure perquè van entrar els bàrbars i la van arrasar. Vàndals i alans d’aspecte descurat i primitiu es van presentar un bon dia allà i van exterminar als civilitzats romans d’impecable dentadura que en aquell moment passejaven amb la família pel fòrum. Però en realitat, la caiguda de Roma no va ser cosa de dos dies, sinó que es va forjar una llarga decadència política, econòmica i social. Factors com una desmesurada corrupció, les elevades despeses públiques, o la passivitat de la ciutadania davant els problemes van crear unes condicions idònies per precipitar la desgràcia. En allò relacionat amb el menfotisme dels ciutadans romans jugava un paper fonamental l’exacerbació de les celebracions festives. Saturnals, Lupercals, Bacanals, Sol Invicte i altres festivitats anaven configurant un calendari ben farcit on hi havia fins a dos dies festius per un de laborable. Així, malgrat que tot se n’anava a fer la mà, i mentre els governants feien i desfeien i els esclaus s’encarregaven de les feines desagradables, la ciutadania no se’n preocupava perquè tothom estava capficat amb que hui tenim una orgia, que demà una processó de vestals, i despús-demà a veure uns gladiadors fent-se capolat.

No és la meua intenció ací dissertar sobre la història: ni en sé un borrall més enllà d’haver llegit quatre coses, ni voldria tampoc avorrir els lectors. El cas és que em venia això al cap quan escoltava algunes crítiques a la Fira Modernista perquè més que una recreació de l’Alcoi de la època, sembla un estiu a Biarritz, de tant de luxe i tanta pompa. I no cal flagel·lar-nos amb el rigor històric: ciutats on hi ha important patrimoni romà han acabat celebrant festes de ‘Astures y romanos’ a Astorga, o festes de ‘Cartagineses y romanos’ a Cartagena, o ‘Arde Lucus’, que se celebra a Lugo. ¿Veritat que a tots els llocs es basa la festa en la idealització de la societat del passat? Els romans que recreen aquestes celebracions són els patricis, tots ben vestits, ben educats i en una posició privilegiada; a ningú se li podria acudir passar uns dies com un esclau, perquè això no és forma de divertir-se. Igualment, els nostres moros i cristians es basen en una imatge idealitzada de l’edat mitjana, i no en un passe de pesta bubònica. ¿Com es pot pretendre fer una fira modernista que destil·le la misèria, la pobresa, les desigualtats d’aquell Alcoi insalubre?

Té raó la regidora en amonestar els que es queixen de tot: Alcoi va com un tro, sempre en positiu, i si algú té problemes greus és perquè vol. A més, dels problemes greus ja s’encarrega l’Ajuntament. Ara acaba de passar la Fira Modernista i hi haurà temps, o potser no perquè ve el 9 d’Octubre, però després… Bo, és Mig Any, però de seguida comença… el Nadal Alcoià, ja, sí. No patim, que només passar Sant Antoni i el Jesuset i el Carnestoltes i la Setmana Santa i la Fira Andalusa i els Moros i Cristians… Com deien els antics romans (o almenys supose jo que ho dirien), en passar tot això, els governants ho arreglaran.

Send this to a friend