El fotògraf es transforma en investigador en ‘A través del tiempo’

Paco Grau presenta un nou llibre d’història fotogràfica

El fotògraf es transforma en investigador en ‘A través del tiempo’
Presentació del llibre, dijous passat en Fundació Mútua Llevant. QUIQUE REIG

Paco Grau ha presentat el seu nou llibre ‘A través del tiempo’, que repassa, a través de més de 200 fotografies, la història d’Alcoi entre 1880 i 1980. Però no es tracta d’un llibre d’imatges antigues a l’ús, sinó que utilitza la fotografia com a font de coneixement de la història local del segle de referència. “Grau abandona la seua tradicional labor de fotògraf i es transforma en un vertader investigador, submergint-se en la revisió d’una llarga sèrie de col·leccions fotogràfiques privades, que han sigut rescatades de l’oblit en diferents punts de la Comunitat Valenciana”, explicava el periodista Javier Llopis, durant la presentació de la publicació, dijous passat a l’auditori de la Fundació Mutua Levante.
Llopis és l’autor dels textos que funcionen com a descripció dels diferents apartats del llibre, que en els seus diferents capítols aborda temes com l’evolució de la ciutat d’Alcoi, les seues grans obres públiques, l’activitat social i cultural, la Festa de Moros i Cristians i, finalment, el que denominen “el paisatge humà”, que concedeix tot el protagonisme a persones destacades o anònimes de l’època. “A través del tiempo’ és una obra singular, que trenca amb els formats tradicionals del llibre fotogràfic per a fer un pas més enllà i oferir al lector un treball de detallada reconstrucció històrica”, comenta el periodista en el pròleg.
Fundación Mutua Levante edita aquesta publicació dins del programa d’iniciatives culturals incloses en la celebració del noranta aniversari de la creació de la companyia asseguradora i ha comptat amb la labor de l’historiador Josep Maria Segura, en el paper de documentalista, qui considera que Grau aposta per una visió inèdita de la història aportant “un nou enfocament” i buscant “enquadraments que et fan fixar-te en detalls mai vistos abans”. A més, el fotògraf ha optat per no alterar l’estat del material original, respectant aspecte i tonalitats.
Per part de la Fundació, Pep Jordá va disculpar l’absència de Paco Grau a causa d’un problema familiar, passant a llegir la dedicatòria de l’autor al seu pare, amb el qual va compartir la seua “gran passió”, la fotografia, i en general a tots els professionals i aficionats, perquè “gràcies a les seues aportacions, la fotografia aconsegueix el valor documental que ens ajuda a saber qui som i d’on venim”.

Send this to a friend