Alcoi duplica en 2023 les llicències per a rehabilitar edificis en el Centre

Afavoreixen les ajudes emmarcades en diferents programes de Generalitat i Ministeri, com també el manteniment al qual obliga la ITE

Alcoi duplica en 2023 les llicències per a rehabilitar edificis en el Centre
Bastides disposades per a la millora d’un immoble del carrer Sant Josep. | QUIQUE REIG

L’any passat, l’Ajuntament d’Alcoi va autoritzar un total de 110 llicències d’obres, la majoria referents a la rehabilitació de façanes i d’edificis d’habitatges en el seu conjunt. La xifra és molt similar a la de 2022, quan es van concedir 117 permisos, no obstant això, crida l’atenció l’increment de llicències urbanístiques per a la realització d’obres en finques del Centre històric de la ciutat, que en 2023 van representar quasi la meitat del total de llicències, passant de 24 tramitades en 2022 a 49 l’any que acaba de finalitzar.

La regidora d’Urbanisme, Vanessa Moltó, valora positivament aquest nou impuls a la rehabilitació d’edificis en el Centre de la ciutat i assenyala que “n’hi ha prou amb fer-se un volt per la zona per a comprovar la revitalització que està experimentant el barri en matèria d’habitatge”. Moltó atribueix aquest creixement a la posada en marxa d’ajudes públiques a la rehabilitació i destaca, en particular, el pla ARRU per a Foment de la Regeneració i Renovació urbana, que a Alcoi ha suposat una inversió de 1’2 milions d’euros des de l’any 2015. Un total de 43 comunitats de veïns s’han beneficiat fins a la data d’aquestes ajudes, que han permés la rehabilitació de 384 habitatges.

Al marge d’això, un altre factor que promou que els propietaris duguen a terme obres, és el manteniment al qual obliga la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE). De fet, una part important de les llicències concedides correspon a la realització de treballs relacionats amb aquesta qüestió, especialment també en el barri antic.

Vanessa Moltó afig que al costat de la iniciativa privada, l’Ajuntament va impulsar l’any passat la rehabilitació d’un edifici municipal en el número 13 del carrer Sant Maure, per a cedir-lo en règim de lloguer a col·lectius amb dificultat d’accés a l’habitatge. El seu cost ha sigut de quasi mig milió d’euros, cofinançat al 50% amb fons de la Unió Europea i en part, també, amb ajudes del conveni amb la Generalitat del pla ARRU.

Aquest nou empenyiment que està vivint el sector ha suposat que Alcoi torne, fins i tot supere, les xifres prepandèmia pel que fa a la concessió de llicències urbanístiques. En concret, de 2019 a l’actualitat ha augmentat un 34% i si ens cenyim al Centre, creix fins a un 81% (de 27 a 49 permisos).

Send this to a friend