Avança la reintroducció del xoriguer petit

El projecte iniciat en 2019 està obtenint els primers resultats

Avança la reintroducció del xoriguer petit
Recentment s’ha dut a terme la solta de diversos xoriguers petits, xoriguers comuns, mussols i una òbila.

El xoriguer petit és un ocell reproductor que passa els hiverns a Àfrica, i que està catalogada en ‘perill d’extinció’ en el catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçada.

En la Comunitat Valenciana, des de fa un temps s’estan duent a terme una sèrie de treballs de recuperació de les poblacions de l’espècie, i en el cas d’Alcoi, l’Ajuntament, conjuntament amb la conselleria de Medi Ambient i un grup de voluntaris que col·labora en els treballs de camp, des de l’any 2019 s’està desenvolupant un projecte de reintroducció del xoriguer petit en la localitat, i del qual, ja s’estan obtenint els primers resultats.

“Hem pogut escoltar de primera mà, per part dels tècnics que el projecte va avant i que comença a veure els seus fruits, ja que ja s’han pogut veure en la zona 4 adults, la qual cosa és un clar indicatiu del retorn al nostre entorn, després d’haver migrat d’Àfrica”. Així ho explica el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre.

PROCÉS DE REINTRODUCCIÓ
Els primers anys de projecte de reintroducció d’aquest ocell a Alcoi es basen en una cria o criança campestre –hacking–, que consisteix a col·locar diversos teuladins en un niu artificial en una edat en la qual, els citats teuladins, ja han desenvolupat trets de la seua espècie, i són capaces de termorregular i alimentar-se per si mateixos, però en la qual encara no poden volar.

Aquest hacking es realitza amb la instal·lació d’una torre amb una parella adulta envoltada per una sèrie de caixes niu en les quals es col·loquen els polls, procedents de la cria en captivitat del Centre de reproducció de Fauna del Saler.

En aquest punt és en el qual intervé la labor del grup de voluntaris, –que ha passat a ser imprescindible– perquè procedeixen a alimentar dues vegades al dia als polls fins que són capaços de fer-ho per ells mateixos, i és en aqueix moment en el qual deixen, gradualment, d’alimentar-se de les aportacions que es realitzen fins a ser completament autosuficients, passant de ser ocells criats en captivitat a estar completament adaptades a l’entorn. Després d’aquest pas, són alliberades.

Segons s’indica, en els anys 2019 i 2020, es van introduir, és a dir, que van ser alliberats en l’entorn, un total de 140 exemplars a través d’aquest projecte que es va iniciar fa ja 3 anys, i per a aquest 2021, està previst introduir 30 exemplars més. De moment, recentment, s’ha procedit a la solta de 4 xoriguers petits, 2 xoriguers comuns, 3 mussols i una òbila, que són alguns dels exemplars que apareixen en les imatges de dalt.

Send this to a friend